ManşetToplumYaşam

EQ

Her zaman dayanışmaya, paylaşmaya ve yardımlaşmaya inan... Yeteneklerin kadar sezgilerini de geliştir. Ustalaştıkça sezginin önemi artacaktır... Özetle işine yüreğini, aklını ve tüm benliğini ver. Sonuçta kazanan sen olacaksın. Başarı için EQ’da dem’len değerli okuyucum

Fi tarihinde ‘Akıllı kayınvalide, gelin tarafında durur’ aklından yola çıkarak Genel Zekâ’dan (IQ; Intelligence Quotient) bahsetmiştik. Şöyle ki; IQ, zekanın bir ölçüsü olarak kabul edilir ve bir sayıyla ifâde edilir. Bu sayı da standardize edilmiş bir test seti ile tanımlanan ve toplumun genel durumuna göre göreceli olarak zekanın ölçüm değeridir. Çok kısa bir ifâdeyle IQ (Zekâ Bölümü); düşünme ve akıl yürütme yeteneğinin mukayeseli bir değerlendirilmesidir.

Neyse, aslında iş yaşamımızda da, özel yaşamımızda da Duygusal Zekâmız (EQ) iş görür. Sonuç olarak bu’günkü yazımızda Duygusal Zekâ’dan dem’lenelim; ‘Duygusal olaylara çok çabuk tepki veren, çok daha duygusaldır’ kanısı doğru değildir diye düşünmekteyiz.

E n’apalım değerli okuyucum? Nâçizane tavsiyelerimiz aynen şöyle; Sabırla tüm duygularını yönetmeye devam et… Olumsuz duygularını tespit edip, çözüm önerilerini kendi kendine sun ve üzerine cesaretle yürü… Unutma ki tüm duygularından sen sorumlusun, başkası değil… Tüm öfke ve kızgınlığını olumlu yönde kullan… Olumsuz duygularına yoğunlaşarak kendi motivle… Stres atılamaz, anca yönetilir. Bu süreç için kendini geliştir… Stres yönetiminde bir’takım stratejiler vardır, öğren… Her zaman dürüst ve samimi ol. Karşındaki bunu hemen anlar… Fazla iddialı olma ama özgüvenden de yoksun olma. Bilgi en önemli özgüven kaynağıdır, bil… Tecrübe pahalıdır.

Bu yüzden başkalarının başarılarını referans al… Ani sinir ve öfkelerde derin nefes al, tansiyonun normale gelecektir… Bilgi en önemli hazinendir. Onu her zaman geliştir… Fazla iddia hata yaptırır. Ölçülü ol… Hiç bir’şeyi abartma… Karşındakilerine karşın olumlu mimik ve jestler kullan… Her zaman adil ve centilmen ol… Gönül kırma. Kırdınsa da gönlünü al… Standartları kendine göre belirle. Fazla uçma… Ben değil, Biz Bilinci’ne hâkim ol… Takımın başarısında herkesin görev ve sorumluluğu vardır. Bunu tüm takım üyeleriyle paylaş… Herkesi mutlu edemezsin.

Onlara bazen de “Hayır” demesini bil… Limit her zaman sensin. Kanatlarını aç ki ne kadar büyük olduğunu göresin… Kazanmak, kaybetmek kadar doğaldır ve dünyanın sonu değildir, bil… Önce kendini, sonra da yakınlarını her zaman en öne koy… Sakinliğini her zaman koru ve olayları sen yönet. Sıkıntı varsa ertesi gün karar al… İnsan beyni olumsuz cümlelere, olumlu yanıt verir. Örneğin “Rakibin avantajlarını düşün-meyeceğim, ondan kork-mayacağım, hata yap-mayacağım” dersen hata yaparsın. Onun yerine “Sakinim, cesaretim var, korkuyu yönetebilirim” gibi cümleler kullan… Pes etmeden inatla ve inançla çalış… Her zaman dayanışmaya, paylaşmaya ve yardımlaşmaya inan… Yeteneklerin kadar sezgilerini de geliştir. Ustalaştıkça sezginin önemi artacaktır… Özetle işine yüreğini, aklını ve tüm benliğini ver. Sonuçta kazanan sen olacaksın. Başarı için EQ’da dem’len değerli okuyucum.   

Diğer Haberler

Başa dön tuşu