KıbrısManşet

Ercan’da bozuk cihazlar nedeniyle inişlerde sorun sürüyor

Ercan Havalimanı'nda bu akşam iki uçak pisti pas geçtikten sonra alana inebildi. Dün de Ercan- Antalya seferini yapan uçak, iniş yapamayınca geri döndü. HTKS Başkanı Cem Kapısız, yaşananları Gıynık'a anlattı.

Ercan Havalimanı’nda cihazlarda meydana gelen arızalar nedeniyle uçaklar inişte sıkıntı yaşamaya devam ediyor.

Dün akşam alana inemeyen bir uçak Antalya’ya geri dönerken, bugün de İstanbul-Ercan seferini yapan THY uçağı ile Ankara-Ercan seferini yapan Anadolu Jet uçağı, pisti birer kez pas geçtikten sonra hava trafik kontrolörlerinin ve pilotların özverili iş birliğiyle sorunsuz şekilde indi.

Uçakların Ercan’ı pas geçtiği o anlar, hava trafiğini canlı veren “flightradar” sitesine de yansıdı.

Gıynık, Hava Trafik Kontrolörleri Sendikası (HTKS) Başkanı Cem Kapısız’a yaşananları ve son durumu sordu.

Kapısız, durumu şöyle özetledi:

“İniş seçenekleri belli başlı arızlardan dolayı azaldı. İlk uçak seçeneklerden birini denedi sonra pas geçti. Dün akşam bir uçak Antalya’ya döndü. Alet-edavat bozulur durur. Bu defa da ‘ILS’ denilen otomatik iniş sisteminde sorun çıktı. İki bileşeni var bu sistemin. Bunlarda süzülüş açısını veren kısmı güvenli değil. Onu kullandırtamadığımız için, gece de oldu, uçakların pisti görüp inmesi, pilotun da kendi meziyetlerini de kullanıp inmesi gerekiyor. Fakat pisti görmesi için gece ışıklandırmanın düzgün olması gerekir. Fakat bizim ışıklandırmamız da düzgün değil. Dolayısıyla pilot inerken risk hisseder pas geçer ya da inmez geri döner. Şu an yaşadıklarımız da onlardan biridir.”

“ILS’in bozulan parça tamir edilene kadar ya da yeni parça gelene kadar bu iş böyle sürecek. Bir alternatif gerekir, o da başka bir iniş yöntemiyle uçakları indirmemiz gerekir. ”

“Özellik hava karardıktan sonra pilotun görüşüne yardımcı olan ışıklandırma sistemidir. Çok kısıtlı imkanlarla indirmeye çalışırız. Aksi durumda bu olanlar yaşanır. İsyanımız bir meydanın böyle yürütülmemesi gerektiğinedir. Rezil oluyoruz. Uluslararası havalimanı diyerek göğsümüzü kabartırız ama uçak inemez havalimanına.”

 

Diğer Haberler

Başa dön tuşu