GenelKıbrısManşet

Ercan’da kriz kapıda!

GIYNIK ÖZEL

Özelleştirme sözleşmesi gereği Hava Trafik Kontrol ve Meydan İtfaiye Hizmetleri’nin masraflarını üstlenmesi gereken T&T’nin ‘kemer sıkma politikası’ Ercan Havalimanı’nda ipleri gerdi

KAPISIZ: TAVAN PERSONELİN ÜZERİNE ÇÖKTÜ

Ercan Havalimanı, özellikle son dönemde büyük sorunlarla anılmaya devam ediyor. Yıllarca yapımının tamamlanması beklenen Ercan Havalimanı Yeni Terminal Binası’nın hizmete girmesiyle birlikte, sorunlar daha da katlanarak havacılık sektörünün kalitesinin düşmesine neden oluyor. Hava Trafik Kontrol ve Meydan İtfaiye Hizmetleri, Sivil Havacılık Dairesi tarafından verilirken, havalimanı özelleştirme sözleşmesi kapsamında Hava Trafik Kontrol ve Meydan İtfaiye Hizmetleri masrafları ise işletmeci firma T&T’ye ait. Konuyla ilgili GIYNIK Gazetesi’ne açıklamalarda bulunan Hava Trafik Kontrolörleri Sendikası Başkanı Cem Kapısız, “Son dönemde Hava Trafik Kontrol ve Meydan İtfaiye Hizmetleri giderlerinde bir tasarruf söz konusu. Sistem güncellemeleri, cihaz bakımları, tadilat ve tamirat işleri sürekli erteleniyor. Kulenin tavanı tamirat istiyordu ama sürekli ertelenmesi nedeniyle tavan bir personelimizin üzerine çöktü” dedi.

“ŞİRKET MEMURU GİBİ DAVRANAMAZLAR”

Yaşanan kazanın ardından tamiratın yapıldığını söyleyen Kapısız, “Giderler için özel şirkete talepler yalvar yakar yapılıyor ama bir yanıt alınamıyor. Özelleştirme sözleşmesi nedeniyle şirkete bağımlı kaldık. Şirket bu ihtiyaçları yerine getirmeyince de hiçbir şey yapılmıyor; bozulan, arızalanan olduğu yerde kalıyor” ifadelerini kullandı. “Bu masraflar şirkete aittir denilerek, bahanelerin arkasına sığınılamaz, Sivil Havacılık Dairesi yetkilileri şirket memuru gibi davranamazlar” diyen Kapısız, havacılık sektörünün ertelemeyi kaldıracak bir sektör olmadığının altını çizdi.

“GÜNLÜK 8 STERLİN HARCIRAH NEYE YETER”

Öte yandan Hava Trafik Kontrolörü adayı kursiyerlerin sorunlarına da değinen Kapısız, “Yasada güncelleme yapılmadığı için bu arkadaşlarımıza 8 sterlin günlük harcırah veriliyor. Konaklama dâhil tüm masraflarını cebinden karşılamak zorunda kalan kursiyerler, geçimlerini nasıl sağlayacaklar. Her kurs döneminde aynı sorunları gündeme getiriyoruz fakat bir sonuç alamıyoruz” diyerek, artık bıçağın kemiğe dayandığını ve grevin kapıda olduğunu dile getirdi. “Grev gününe kadar bu sorunlarla ilgili bir sonuç aldık aldık yoksa kaosa hazır olsunlar” uyarısında bulundu.

SOFİ: TALEPLERİN KARŞILANMASINI BİZ DE ÇOK İSTİYORUZ

Öte yandan konuyla ilgili GIYNIK Gazetesi’nin sorularını yanıtlayan Sivil Havacılık Dairesi Müdürü Mustafa Sofi, Hava Trafik Kontrolörleri Sendikası’nın gündeme getirdiği sorunlarla ilgili sıkıntılar olduğunu doğruladı. Kursiyerlere ödenen harcırah konusunun Maliye Bakanlığı’na bağlı bir mevzuat olduğunu dile getiren Sofi, harcırahın yeterli olmadığının altını çizerek Maliye Bakanlığı’nın bu konuda bir düzenleme yapması gerektiğini de ifade etti. Hava Trafik Kontrol ve Meydan İtfaiye İşletme’nin masrafları konusunda T&T şirketi ile zaman zaman sıkıntılar yaşandığını fakat istenilen düzeyde olmasa da bir şeylerin yoluna konulması için çaba sarf edildiğini söyleyen Sofi, “Biz taleplerin karşılanmasını sendika ve personelden daha fazla istiyoruz” diyerek, geç de olsa kuledeki eksikliklerin giderilerek, tamirat işlemlerinin gerçekleştirildiğini de sözlerine ekledi. İdare’nin bu konuda şirket üzerinde bir yaptırım yetkisi olduğunu kaydeden Sofi, Maliye Bakanlığı ile Bayındırlık ve Ulaştırma Bakanlığı’nın masrafların karşılanması noktasında T&T ile anlaşmaya varması gerektiği de dile getirdi.

Diğer Haberler

Başa dön tuşu