DünyaEkonomiManşetTürkiye

Erdoğan-Biden görüşmesi Türk Lirası’na yaramadı

Beklentileri karşılamayan Erdoğan-Biden zirvesi sonrası gözler yarın akşam açıklanacak olan Fed ve Perşembe günkü TCMB faiz kararlarına çevrildi

Erdoğan-Biden görüşmesi Türk Lirası’na yaramadı

Beklentileri karşılamayan Erdoğan-Biden zirvesi sonrası gözler yarın akşam açıklanacak olan Fed ve Perşembe günkü TCMB faiz kararlarına çevrildi

Türk Lirası yükselişle başladığı haftanın daha ikinci gününde jeopolitik etkilere kapılıp, değer kayıpları yaşamaya başladı.

Brüksel’de beklentileri karşılamayan Erdoğan-Biden Zirvesi’nin ardından kurlar yarın akşam açıklanacak olan Fed ve Perşembe günkü TCMB faiz kararlarında olacak.

Haftaya 8.30 TL seviyelerinde başlayan dolar, dün gerçekleştirilen NATO zirvesinde Türkiye Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın açıklamaları sonrasında 8.47 seviyesine çıkarken, bugün sabah ilk işlemlerde 8,50’nin üzerini gördü.

Dün gerçekleştirilen ABD Başkanı Joe Biden-TC Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan zirvesinin ardından taraflardan gelen açıklamalar piyasaları tatmin etmedi.

Oluşan belirsizlik ortamı dün akşam saatlerinde Türk Lirası varlıklar üzerinde baskıyı artırırken, bu baskı bugün de sürüyor.

TL’NİN BEKLENTİSİ HÜSRANA DÖNÜŞTÜ

Piyasaların haftalardır merakla beklediği kritik Erdoğan-Biden zirvesinden piyasaların fiyatlayabileceği olumlu ya da olumsuz mesaj çıkmazken belirsizlik ortamı oluşması nedeniyle döviz kurları yukarı yönlü hareketlendi.

Erdoğan-Biden buluşması öncesinde 8.40 seviyelerinde seyreden dolar/TL, 8.47’nin üzerine çıktı ve gece boyu bu düzeyde hareket etti. Sabah saatlerine kadar bu seviyelerdeki seyrini koruyan dolar/TL, piyasalarda işlemlerin artmasıyla birlikte yaklaşık yüzde 1 yükselişle 8.55’in üzerine çıktı. Euro/TL ise dolar/TL ile aynı grafikleri çizdi ve 10.20’den 10.27-10.28 bandına ardından da 10.36’nın üzerine yerleşti.

EURO VE STERLİN DAHA HIZLI

Türkiye piyasasında Saat 10.40 itibarıyla dolar/TL dünkü kapanışa kıyasla %0.98 artışla 8.5410 seviyesinde, Euro/TL %1.17 artışla 10.3711 seviyesinde, sterlin/TL de %1.01 artışla 12.0513 TL seviyesinde hareket ediyordu.

KKTC döviz piyasasında da aynı dakikalarda dolar 8.57 TL’den, Euro 10.40 TL’den, sterlin de 12.10 TL’den satılıyordu. Piyasada bugün ortalama döviz alış kurları ise dolarda 8.50 TL, Euro’da 10.30 TL, sterlinde 12.00 TL düzeyinde.

DOLAR/TL’NİN YÜKSELİŞ NEDENİ: S-400’LER

Haziran başında 8.88, geçen hafta başında 8.70’e yakın seviyelerde olan dolar/TL bu hafta en düşük 8.2865’e kadar gerilemişti. Bu düşüşte belirleyici dünkü görüşmeye dair olumlu beklentilerdi.

Ancak kur ABD Türkiye görüşmesinden kısa vadede S-400 başta olmak üzere iki ülke arasındaki sorunlara bugün itibarıyla belirgin bir çözüm getirmeyeceğinin anlaşılmasıyla yükselişe geçti.

Reuters’a açıklama yapan bir bankanın döviz masası işlemcisi, “Dolar/TL 8.3’ün altına düştüğündeki beklenti S-400 sorununa NATO zirvesinde çözüm bulunacağı beklentisine dayanıyordu. Açıkçası piyasanın tamamında bu beklenti hakim değildi. Bizim beklentimiz diyalog kanallarının açık tutulacağı ve sorunların öteleneceği çözüme çalışılacağı yönündeydi. Ki şu an gerçekleşme bu yönde. Bu nedenle 8.28’li seviyeler yerine 8.5’e yakın seviyelerde işlem görüyoruz” dedi.

ERDOĞAN: S-400’LERDE DURUŞUMUZ DEĞİŞMEDİ

Türkiye ekonomisi, özellikle de Türk Lirası üzerinde sürekli erozyon yaratan S-400 füze sistemleri konusunda Türkiye Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın geri adım atmaya niyeti yok.

Recep Tayyip Erdoğan, ABD Başkanı Joe Biden arasında uzun zamandır beklenen görüşmeden sonra da  Türkiye’nin S-400 konusundaki duruşunu değiştirmediğini ilan etti.

Erdoğan, görüşmede S-400’ler konusunda Türkiye’nin görüşlerini yinelediğini “S-400’de bizim düşüncemiz daha önce neyse aynı düşünceyi sayın başkana ifade ettim.” sözleriyle dile getirdi.

Diğer Haberler

Başa dön tuşu