GenelManşetTürkiye

Erdoğan, Miçotakis ile görüşmesinden sonra çok anlamlı konuştu

Türkiye Cumhurbaşkanı ile Yunanistan Başbakanı 10 ayda 4’üncü kez görüştü

Türkiye Cumhurbaşkanı ile Yunanistan Başbakanı 10 ayda 4’üncü kez görüştü

200 yıldır birbirlerini “baş düşman gören” Türkiye ve Yunanistan yöneticileri dostluk mesajları vermeye devam etti

Cumhurbaşkanı Tatar ise dün bir kez daha “ortak zemin yoktur” iddiasıyla, Rumlarla görüşme yapmayacağını bildirdi

10 AYDA 4 KEZ GÖRÜŞTÜLER

Türkiye Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve Yunanistan Cumhuriyeti Başbakanı Kiryakos Miçotakis, “iyi niyet ve iş birliği ruhu çerçevesinde” dün son 10 ay içinde 4’üncü kez görüştü. Görüşmenin sürdüğü saatlerde bir açıklama yapan KKTC Cumhurbaşkanı Ersin Tatar, Güney Kıbrıs Rum Yönetimi Başkanı Hristoduludis ile görüşmeyi bir kez daha reddederek, “ortak görüşme zemini yoktur” sözlerini tekrarladı. BM Genel Sekreteri’nin Kıbrıs Kişisel Temsilcisi Maria Angela Holguin Cuellar ile dün sadece 10 dakika görüşen Tatar, egemen eşitliğinin kabulü ve ambargoların kaldırılması şartını hatırlattı. Tatar, “Burada seçilmiş bir Cumhurbaşkanı ve Türkiye’nin tam desteğiyle yürütülen yeni ve milli bir siyaset var” dedi.

KIBRIS’TA ÇÖZÜM

Tatar’ın açıklamasından saatler sonra Erdoğan ve Miçotakis’ten çok daha farklı yaklaşımlar geldi. Erdoğan düzenlenen ortak basın toplantısında, “Kıbrıs sorununun Ada’daki gerçekler temelinde adil, kalıcı çözüme kavuşturulması mühimdir. Böyle bir adım, bölgemizin istikrar ve huzurunu güçlendirecektir” ifadelerini kullandı. Erdoğan, “Yunanistan’la terörle mücadele konusunda anlayış birliğimiz giderek güçleniyor. Terör örgütlerine, bölgemizin geleceğinde yer olmadığına dair mutabıkız. İlişkilerimizdeki olumlu atmosferin Yunanistan’daki Türk azınlık ve soydaşlarımızın haklarının karşılanmasına katkı sağlamasını bekliyoruz.” dedi.

POZİTİF İLİŞKİLER

Miçotakis, ortak basın toplantısında bunun, 10 ay içerisinde yapılan dördüncü görüşme olduğunu belirterek, “Bu görüşmelerin sayısı da şunu gösteriyor; iki komşu olarak aramızdaki anlayış ve ilişki ortamı devamlı daha olumlu bir şekilde gelişiyor. Bu pozitif ilişkiler çok olumlu bir günlük yaşamı gerçekleştirmemize yardımcı oluyor.” ifadelerini kullandı. Özellikle güven artırıcı önlemlerin ve diğer pozitif işbirliği gündeminin istikrarı sağlayacak önemli alanlar olduğunu kaydeden Miçotakis, bu yaklaşımın somut sonuçlar verdiğini söyledi. TC Cumhurbaşkanlığından yapılan açıklamada ise “İki taraf da dostluk ve karşılıklı güven ortamında her iki halkın yararına olacak şekilde hareket edecek” denildi.

Diğer Haberler

Başa dön tuşu