EkonomiGenelKıbrısManşetSiyaset

Erdoğan’a Türkiye’den sanayi projesi desteği

Trabzon Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı ve beraberindeki bir heyet Esentepe Belediye Başkanı Cemal Erdoğan’a ziyarette bulundu.

Trabzon Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı ve beraberindeki bir heyet Esentepe Belediye Başkanı Cemal Erdoğan’a ziyarette bulundu.

Trabzonlu olma sebebi ile hemşerisi Cemal Erdoğan’a Esentepe bölgesinde yapılması düşünülen Organize Sanayi Bölgeleri için destek vereceğini açıklayan Trabzon Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Erkut Çelebi, Kıbrıs’ın doğal güzellikleri ve güneşinin sanayi bölgeleri için çok uygun bir alt yapı olduğuna dikkat çekti.

Çelebi ziyarette yaptığı konuşmada özellikle güneşin sanayi bölgelerinde uygulanması düşünülen güneş enerjileri açısından çok büyük bir avantaj olduğunu belirtti.

2016 yılından beri Esentepe Belediye Başkanı Cemal Erdoğan ile istişareler içerisinde olduğuna vurgu yapan Çelebi, sanayi bölgeleri için Erdoğan’ın projeleri ve çalışmaları olduğunu belirterek, bunlar üzerine çalışma yaptıklarını söyledi.

‘’Kıbrıs’ın güneşi işe enerji üreten bir sanayi yaratabiliriz’’

Çelebi konuşmasına şöyle devam etti; ‘’Sanayi kökenli olmam dolayısıyla burada bir sanayi ve üretim bölgesi yaratmak için belediye başkanımızla istişare ettik. Kıbrıs özellikle turizm sektörüne hizmet veren bir bölge oldu. İnşaat sektörü de günden güne gelişiyor. Bu yüzden bizler burada Türkiye’den gelen ham maddelerinin üretilmesini sağlayabilmek için bir sanayi bölgesi projesi düşündük.

Başkanımızın seçimi kazanmasının ardından buradaki projelerimizi hayata geçireceğiz. Bizler yurt dışında birçok inşaat ve otel projesine imza attık. Bireysel anlamda bu sektörlerde çeşitli işler yapan birisiyim. Dolayısı ile burada da benzer projeler yapabiliriz. Türkiye’den her türlü mal buraya rahatlıkla gelebiliyor. Amacımız Kıbrıs’ta da üretim yapabilmektir. Kıbrıs’ın çok güzel bir güneşi ve doğası var. Burada zeytincilik, portakal üretimi, zerdacilik gibi birçok ürün üretilebilir. Burada konserve yapılması için bir küçük bir tesis yapılabilir ve buraya has bir marka yaratılabilir. Buradaki zeytini Türkiye üzerinden dünya pazarına çıkartabiliriz. Kıbrıs’ın en büyük ihtiyacı enerjidir. Kıbrıs’ın şu anda su ihtiyacı giderildi ama yine de yağan yağmur sularını muhafaza etmek gerekir. Bu suyun muhafaza edilerek üretimin artırılması gerekmektedir. Karadeniz insanı özellikle de kadınlarımız oldukça üretkendir. Buraya geldiğimizde de hemşerilerimizden görüyoruz; bahçeleri ya da bağları olduğunu, üretim yaptıklarını gördük. Bu mutluluk vericidir. Kıbrıs üretime elverişli bir bölgedir. Dolayısı ile bu üretkenliği ve elverişliliği birleştirmek gerektiğini düşünüyorum. Biz kendi bölgemizde dağların arasına sanayi bölgesi kurduk. Biz Esentepe bölgesinde de bunu yaratabiliriz.’’

‘’Esentepe’de yeni bir sanayi bölgesi yaratacağız’’

Esentepe Belediye Başkanı Cemal Erdoğan ise Covid-19 döneminden önce Erkut Çelebi ile bir yatırımcı ve sanayici olarak görüşme yaptıklarını dile getirerek, görüşme sonrasında Kıbrıs’a gelip, sanayi bölgesi yapama girişimleri olacağını fakat araya Covid-19 gibi bir salgının girerek bu süreci ertelediğini söyledi.

Daha önce Çatalköy’de sanayi bölgesinin yapıldığını fakat bu alanın bölge halkına hitap etmediğini savunan Erdoğan, daha önceden başlattıkları görüşmeler çerçevesinde Trabzon Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Erkut Çelebi ile yeniden görüşerek kendisini Kıbrıs’a davet ettiğini söyledi.

Esentepe bölgesinde yapılan incelemeler sonucu bölgede 3 farklı alanda sanayi bölgesinin oluşturabileceğini dile getiren Erdoğan, Başkan Çelebi ile daha önce Esentepe için planlanan projeyi hayata gerçekleştirmesini talep ettiğini söyledi.

Erdoğan, ‘’Sanayi bölgelerini oluştururken, Kıbrıs’ın doğal yapısı ve güneşinden nasıl faydalanabiliriz noktasında güneş enerji sistemlerinden faydalanarak sanayilerin oluşturabileceği gündeme geldi. Bu bağlamda Trabzon Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Erkut Çelebi bizlere Esentepe bölgesinde yapılması projelendirilen sanayi bölgeleri için de finansal destekte bulunacakları taahhüdünde bulundu’’ dedi.

Diğer Haberler

Başa dön tuşu