EkonomiKıbrısManşetTürkiye

Erdoğan’ın “faiz karşıtı” açıklaması TL’yi aşağıya yuvarladı

TC Cumhurbaşkanı Erdoğan geçen Cuma günkü faiz karşıtı açıklamaları Türk Lirası’na yaramadı. TL yeni haftaya sert düşüşle başladı

GIYNIK ÖZEL

Türkiye’de geçtiğimiz Kasım ayında ekononmi yönetiminde yapılan değişiklikler ve Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) tarafından yapılan faiz artışlarıyla yukarıya doğru hareketlenen Türk Lirası, geçtiğimiz Cuma günü yaşadığı sert düşüşü yeni haftaya da taşıdı.

Geçen hafta başında 7.53 seviyesine çıkan ardından haftanın devamında 7.35’e gerileyen dolar/TL kuru, Cuma günü Türkiye Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın faiz karşıtı açıklamaları sonrası hızla yükselerek, haftayı 7.47’den kapattı.

TL’nin tutunmaya çalıştığı dönemde bir kez daha faize karşı olduğunu bir kez daha açıklayan Erdoğan, piyasada TL’ye duyulan güveni sarstı.

Hazine ve Maliye Bakanı Lütfi Elvan ise, bugün 2021’de bütçe açığının GSYİH’ye oranının %3.3 olarak belirlendiğini ve enflasyonla mücadele politikalarıyla uyumlu kamu maliyesi politikalarının devam edeceğini belirtti. Ancak, açıklaması TL’yi toparlamaya yetmedi.

 

DOLAR 7.54’E KADAR ÇIKTI

 

Türkiye piyasasında bugün dolar kuru günün ilk yarısında %1 yükselişle 7.5440’ı görmesinin ardından 7.51 seviyesine geriledi. Saat 11.00 sıralarında dolar/TL kuru günlük %0.50 artışla 7.5114 seviyesinde, Euro/TL kuru %0.42 yükselişle 9.0669 seviyesinde ve sterlin/TL kuru da %0.10 artışla 10.1662 seviyesinde işlem görüyordu.

KKTC serbest döviz piyasasında da saat 11.10 itibarıyla dolar 7.53 TL’den Euro 9.09 TL’den, sterlin ise 10.19 TL’den alıcı buluyordu.

 

PERŞEMBE GÜNÜ FAİZ YÜKSELMEZ

 

Perşembe günü yapılacak yılın ilk PPK toplantısında merkezin %17 olan faiz oranında değişikliğe gitmesi beklenmiyor. Ayrıca para politikasının maliye politikası ile uyumlu olarak ilerleyerek enflasyonla mücadelede kararlılık mesajı verilmesi bekleniyor.

 

DOLARİZASYON KIRILAMADI

 

Bu arada, yabancı yatırımcılar tarafından TL’ye yönelik önerileri sürerken lokal yatırımcılarda ise dolarizasyondan dönüş için en ufak bir sinyal görülmüş değil. Son olarak geçen hafta Socienete Generale dolar/TL’de 6.7 hedefi ile öneri yaptı. Yurtiçi yerleşiklerin altın ve döviz hesapları 8 Ocak haftasında yeni tarihi rekor olan 235.86 milyar dolara yükselmiş durumda. Döviz mevduatlarının toplam mevduattaki payı da %53.4’e yükselmiş durumda.

TCMB’nin son 2 yılda 130 milyar dolarlık rezerv kaybında önemli bir etkisi bulunan dolarizasyonda henüz çözülme olmaması piyasalarda önemli bir endişe olarak takip edilmeye devam ediyor.

İstanbul Analytics’ten Atilla Yeşilada, “Kamunun yani TCMB artı ekonomi yönetiminin dolar/TL’de ideal kur olarak 7.30-40 arasını benimsediğini, kur bu bandın altına indikçe kamu bankaları veya TCMB’nin döviz alacağını düşünürüz. Bir başka döviz toplama yolu da Prof Hakan Kara’nın değindiği gibi, TL değer kazandıkça, TCMB’den döviz alarak enerji ithalatını ödeyen KİT’lerin açık piyasaya yönlendirilmesi olabilir” dedi

 

Diğer Haberler

Başa dön tuşu