KıbrısManşetToplum

Erhürman: “Mahkeme kararı, umarım unutulmayacak bir ders olmuştur”

Cumhuriyetçi Türk Partisi (CTP) Genel Başkanı Tufan Erhürman, “Belediye Başkanlığı, Belediye Meclisi, Muhtarlık ve İhtiyar Heyeti Seçimlerinin 25 Aralık 2022 Tarihinde Yapılmasına İlişkin Karar Önerisi”ni görüşmek üzere toplanan Olağanüstü Meclis Genel Kurulu’nda konuşma gerçekleştirdi

Erhürman: Belediyelerin birleştirilmesiyle ilgili kararı en kısa zamanda Anayasa Mahkemesi’ne taşıyacağız!

Cumhuriyetçi Türk Partisi (CTP) Genel Başkanı Tufan Erhürman, “Belediyelerin Birleştirilmesi Yasası”nı en kısa zamanda Anayasa Mahkemesi’ne taşıyacaklarını açıkladı. Meclis Genel Kurulu’nun Olağanüstü oturumunda konuşan Erhürman, bugün komitede oybirliğiyle yeni seçim tarihi kararının alındığını ve Yerel Yönetim Seçimlerinin 25 Aralık’ta yapılmasının kararlaştırıldığını söyledi. Bu karar alınırken, Yüksek Seçim Kurulu ile istişare edilmek suretiyle en uygun tarihin belirlendiğini anımsatan Erhürman, karar metninin içerisinde “Belediyelerin Birleştirilmesi Yasası”nın CTP tarafından Anayasa Mahkemesi’ne taşınacağının da yazıldığını vurguladı. Davanın açılmasının ardından Anayasa Mahkemesi’nin Anayasa’ya aykırılık iddialarını inceleyeceğini kaydeden Erhürman, “Eğer o yasa iptal olursa, ne olacağı meselesi iptal veya ara emrinin çıkmasından sonra gündeme gelecek. Çünkü o yasayla ilgili olarak da CTP gerek Meclis kürsüsünde, gerek komitede, gerek onun sonrasında kamuoyuna açık olarak Anayasaya aykırılık iddialarını ortaya koymuştur” dedi.

“CTP OLARAK ANAYASAYA AYKIRILIK SAPTAMALARIMIZI ORTAYA KOYMUŞTUK”
Belediyelerin Birleştirilmesi Yasası’nın uzun saatler süren tartışma sonucunda yürürlüğe konulduğunu ancak Anayasa Mahkemesi’nin bu kararı iptal ettiğinin altını çizen Tufan Erhürman, CTP olarak Anayasa’ya aykırılık saptamalarını ortaya koyduklarını hatırlattı. Anayasa Mahkemesi kararının iki noktada önemli etki yarattığını kaydeden Erhürman, yerel seçimlerin dört yılda bir yapılması gerektiğini ancak yasaya aykırı şekilde zamanın geçtiğini söyledi. Yasa görüşülürken “Şeytanın bile içinden çıkamayacağı bir kaos yaratacaksınız” dediklerini hatırlatan Erhürman, tam da öyle bir noktaya gelindiğini vurguladı. Anayasa Mahkemesi’nin kararına bakıldığı zaman “Haziran 2022’nin dışında herhangi bir tarihte seçimin yapılması veya herhangi bir tarihe seçimin ertelenmesi Anayasaya aykırıdır” ibaresinin bulunduğuna işaret eden Erhürman, “Anayasa Mahkememiz buna da cevap verdi. Dedi ki ‘Bunu düzeltme sorumluluğu Anayasa Mahkemesi’nde değil Meclis’tedir.’ Dolayısıyla Meclis bu işin içinden çıkmak zorundadır” dedi.

“YSK İLE İSTİŞARE EDİLDİ…”
Bugün Meclis’in Yerel Yönetim Seçimlerinin 25 Aralık tarihinde yapılmasıyla ilgili karar aldığını ve bu konuda da YSK ile gerekli istişarelerin yapıldığını açıklayan Erhürman, bu tarihin 25 Aralık değil, başka bir tarih de olması durumunda yine Anayasa’nın Meclis çoğunluğu tarafından ihlal edilmiş olduğu gerçeğini değiştirmediğini söyledi. Ülkede yerel yönetim seçimlerinin yapılması gerektiğini ve bunun için de Meclis’ten bir tarih çıkması gerektiğini işaret eden Erhürman, “Bu tarihin sadece çoğunluğun oyuyla çıkmaması gerekiyor. Çünkü yaratılan anomali ancak Meclisin ortak iradesiyle aşılabilecek bir anomalidir. CTP kaosu yaratmadı, ama yaratılan kaosun bir çözümle sonuçlanması konusunda sorumluluk üstlenmek durumunda olduğunun da farkında olan bir partidir” şeklinde konuştu.

“SADECE GÜNLÜK CARİ İŞLER YAPILABİLİR”
Anayasa Mahkemesi kararının bir diğer önemli noktasının ise belediye başkanları, belediye meclisleri, muhtarlar ve azaların yetkileriyle alakalı olduğunu dile getiren Erhürman, Haziran 2022’den beri sadece günlük ve cari işlerin yapılabileceğinin yazdığını kaydetti. Yetki konusunun tartışmalı hale geldiğini ifade eden Erhürman, Meclis kürsüsünden “Belediye başkanları, belediye meclisleri, muhtarlar ve azalar günlük işleri yapmanın ötesine geçemezler” dediklerini, bunun da Anayasa Mahkemesi kararında olduğunu söyledi. CTP olarak “Belediyelerin Birleştirilmesi Yasası”nı da en kısa sürede Anayasa Mahkemesi’ne taşıyacaklarının altını çizen Erhürman, bu konuda ara emri talepleri de olacağını, yeni bir kaos doğmaması adına ara emri alınması halinde seçimlere 18 belediyeyle gitme kararının da ortadan kalkmış olacağına işaret etti.

“ÇOĞUNLUĞA SAHİP OLMAK, ANAYASA’YI İHLAL ETMEK ANLAMINA GELMEZ”
Meclis’te çoğunluğa sahip, veya hükümet olunmasının Anayasa’yı ihlal etme hakkına sahip olunduğu anlamı taşımadığının altını çizen Tufan Erhürman, “Bundan sonra herhangi bir Meclis çoğunluğu böyle sorun ve kaoslar yaratacak kararların altına imza atmaya kalkmasın. Çünkü yaratılan kaosu ortadan kaldırmak için bir ortak iradeyi mecliste belirlemeye çalıştık ama bunun ne kadar sıkıntılı olduğu ülkede ne kadar büyük sorunlar yarattığı da herkesin malumudur” dedi.

Diğer Haberler

Başa dön tuşu