DünyaGüney KıbrısKıbrısManşetSiyasetTürkiye

Erhürman: Masa dışındakiler masanın pozisyonunu belirliyor

Cenevre’de, oldubitti havasının olmadığını kaydeden Erhürman, “Cenevre hiç kimsenin çökmesini istemediği sonuç çıkmasını da istemediği bir yer geriye tek bir yol müteakip toplantı olarak kalıyor” dedi


5+BM görüşmeleri için İsviçre’de bulunan CTP Genel Başkanı Tufan Erhürman, katıldığı canlı yayında Cenevre’deki son gelişmeleri değerlendirdi. Erhürman,  desantralize federasyon üzerinde tarafların ortak noktada buluşabileceğine dair görüş belirtti ve Cenevre’nin ardından müteakip bir toplantının daha gerçekleşebileceğini savundu.

Erhürman, “Şu anda iki tarafın pozisyonları görüldüğünde aklın yolu da belli desantralize formülü üzerinden tarafların ortak noktada buluşması uygun görülüyor. Haziran ayında AB’nin zirvesi üzerinden Türkiye’nin kurguladıkları var. O zirvenin öncesi ve sonrasında ellerin açılması konusunda tercih edilebilir masa dışındaki pek çok beklenti masadaki pozisyonları belirliyor” dedi.

“CENEVRE ZİRVESİ’NİN ÇÖKMESİNİ DE SONUÇ ÇIKMASINI DA KİMSE BEKLEMİYOR”

Cenevre’de, oldubitti havasının olmadığını kaydeden Erhürman, “Cenevre hiç kimsenin çökmesini istemediği sonuç çıkmasını da istemediği bir yer geriye tek bir yol müteakip toplantı olarak kalıyor” dedi.

“ANASTASİADİS ZAYIF KARNINI TAMİR EDERSE?”

Diğer yandan Kıbrıs Rum siyasi partileri ile de görüştüklerini kaydeden Erhürman, “ Kıbrıs Rum tarafındakilerin şunu kabul etmeleri lazım siyasi eşitlik bir parametre. Hiçbir BM güvenlik Konseyi kararı yoktur ki garantiler konusunda, toprak konusunda kararalar tanımlasın.  Sayın Anastasiadis’in de bunu anlaması lazım. BM yetkilileri ile de görüşmelerimizde bunu anlattık. Görebildiğim kadarıyla anladılar. Desantralize federasyon dönüşümlü başkanlık kabul ettim, ayrıntıları konuşuruz derse kendi zayıf karnını tamir etmiş olur o zaman tamamen Türk tarafına kalır” ifadelerini kullandı.

“ÇÖZÜMSÜZLÜK ÇÖZÜMDÜR DEMEK BİLE KENDİ İÇİNDE TUTARLI”

Öte yandan BM şemsiyesi altında iki devletli egemen eşitliğe dayalı bir çözüm modelinin mümkün gözükmediğine işaret eden Erhürman, “Çözümsüzlük çözümdür dese katılmam ama kendi içinde tutarlıdır hem çözüm istiyorum deyip iki devletli egemen eşitliğe dayalı dediğinde gülünç oluyor Bu pozisyonun hiç kimsenin gerçekçi olduğuna düşünmüyorum açılış pozisyonu gelebilecek nokta desantralize bir federasyondur” dedi.

“KONFEDERASYON İKİ DEVLET KADAR GÖRÜŞÜLMEYECEK BİR KONU”

Konfederasyon modelinin de mümkün olmadığını söyleyen Erhürman, “Konfederasyon KKTC’nin tanınmasından sonra anlaşmalar yoluyla kurulabilecek bir şeydir bunu bilmiyorlar mı?  Desantralize federasyon hala bir federasyondur. Bu egemenlik iki toplumdan neşet eder ve iki toplum bu egemenliği paylaşır.  Konfederasyon iki birbirini tanıyan devletin belli alanlarda iş birliği yapması demektir. Konfederasyon en az iki devlet kadar görüşülemeyecek bir şey olduğuna inanıyorum” ifadelerini kullandı.

“BÜYÜK UMUTLARLA GELMEMEK LAZIMDI”

Egemen eşitliğin altının doldurulmadığını aktaran Erhürman, bu kavramların altının bilinçli olarak doldurulmadığını iddia etti ve “Cenevre’ye büyük umutlarla gelmemek lazımdı ama umudu da kaybetmemek lazım” diye konuştu.

“ÇÖZÜMSÜZLÜĞÜ İLAN EDELİM DEMEK FELAKET OLUR”

“Cenevre’de Çözümsüzlüğü ilan edelim denmesi bizim için felaket olur” şeklinde konuşan Erhürman,  bu diplomatik hatanın CTP tarafından kabul edilmeyeceğini söyledi.  Öte yandan Kıbrıs Türk tarafında bütünlük olmadığına şu sözlerle işaret etti,  “Kıbrıs Türk tarafının bir bütün olmasını arzu ediyorsanız herkesin fikrini alırsanız. Fikirler üzerine de takdir sizin ama o fikirler üzerine istişare ederseniz. Ama bu hiçbir zaman yapılmadı hep bilgilendirme üzerinden yürüdü o zaman şikâyet etmeyeceksiniz birlik yok diye.”

Diğer Haberler

Başa dön tuşu