GenelManşetSiyasetTürkiye

Erkal’ın, “Cumhurbaşkanı’na hakaret” suçundan 4 yıl 8 aya kadar hapis istemiyle cezalandırılması talep edildi 

20 Temmuz 2016'da İ.K. tarafından Erkal hakkında e-posta ile yapılan ihbarı beş yıl sonra işleme koyan Basın Suçları Bürosu, geriye dönük yaptığı incelemede Erkal'ın @dostlartiyatro adlı hesabında ikisi 2016, biri 2020'ye ait üç tweetinin "Cumhurbaşkanı'na hakaret" suçunu oluşturan ifadeler içerdiği iddia etti.

İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı Basın Suçları Bürosu, tiyatro sanatçısı Genco Erkal’ın Twitter paylaşımları gerekçesiyle 5 yıl önce yapılan ihbarla ilgili başlattığı soruşturmayı tamamladı. 

20 Temmuz 2016’da İ.K. tarafından Erkal hakkında e-posta ile yapılan ihbarı beş yıl sonra işleme koyan Basın Suçları Bürosu, geriye dönük yaptığı incelemede Erkal’ın @dostlartiyatro adlı hesabında ikisi 2016, biri 2020’ye ait üç tweetinin “Cumhurbaşkanı’na hakaret” suçunu oluşturan ifadeler içerdiği iddia etti. 

Erkal’ın, “Cumhurbaşkanı’na hakaret” suçundan 1 yıl 2 aydan 4 yıl 8 aya kadar hapisle cezalandırılması talep edilen iddianame, başsavcılık onayından sonra İstanbul 16. Asliye Ceza Mahkemesi’ne gönderildi. 

Genco Erkal’ın söz konusu üç tweeti şöyle: 

“Ailenin çocuk doğurup doğurmayacağına karışacağına diplomayı ortaya bir koy bakalım. Arkadaşın rektörden de olsa, sahte de olsa görelim şunu.” (7 Haziran 2016) 

“Başkanlık sistemi yetmez. Türk usulü çobanlık sistemi olsun”. (16 Kasım 2016) 

“‘Erdoğan, Ayder Yaylası’nda 2022’ye kadar çalışmanın bitirilmesini hedefliyoruz.’ Eyvaaah, güzelim doğa harikası Ayder Yaylası’nı bitirmeye karar vermiş. Parmağının değdiği yeri beton edip kurutuyor.” (16 Ağustos 2020) 

Ne olmuştu? 

Genco Erkal 16 Nisan’da, 2016’dan bu yana Twitter paylaşımlarının incelendiğini belirterek, bazı paylaşımları sebebiyle Cumhurbaşkanı’na hakaret suçlamasıyla hakkında soruşturma açıldığını açıklamıştı. 

Erkal, 19 Nisan’da Çağlayan’daki İstanbul Adliyesi’nde ifade verdikten sonra yaptığı açıklamada 7 sosyal medya paylaşımı yüzünden ifadeye çağrıldığını belirterek, paylaşımlarında “Cumhurbaşkanına hakaret” diye bir şeyin söz konusu olmadığını söylemişti: 

Erkal savcıya verdiği ifadesini ise şöyle özetlemişti: 

“Benim işimin politik tiyatro yapmak olduğunu, 60 yıldır bu işi yaptığımı, dünyanın her yerinde haksızlıklara, baskılara, adaletsizliğe, bağnazlığa karşı olduğumu ve bu düşüncelerimi hem sahneden hem de sosyal medyadan açıkladığımı anlattım. ‘Başkanlık sistemine karşıyım.’ dedim. ‘İfade özgürlüğünün kısıtlanmasına, insanların düşünceleri yüzünden hapis yatmalarına, doğanın katledilmesine ve betonlaştırılmasına karşıyım’ dedim.” 

İstanbul 16. Asliye Ceza Mahkemesi, İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı’nda gelen iddianameyi kabul ederse Erkal önümüzdeki günlerde hâkim karşısına çıkacak. 

 

Diğer Haberler

Başa dön tuşu