DünyaGenelManşetSağlık

Erken çözüm arayışı sağlığından etti

Depresyon gibi zihinsel sağlık sorunları için etkili bir tedavi olduğu kanıtlanan sihirli mantarları kaynatıp kendi damarına enjekte edince içinde büyüyen mantarlar az daha ölümüne sebep oluyordu

Dünyada birçok ülkede bilinen ve kullandıktan sonra halüsinasyonlar görmeye yol açan ‘Sihirli Mantarlar’ Nebraska bir adamının damarlarına enjekte edildikten sonra kanında büyümeye başladı. Enjeksiyondan birkaç gün sonra yorgunluk yaşamaya başlayan, ardından ishal, mide bulantısı, cildin sararması ve kan kusması semptomlarıyla karşılaşan kimliği açıklanmayan bu adam kendi deneyin kurbanı oldu.

“Sihirli mantarlar”daki psikoaktif bileşik olan psilosibinin, önceleri depresyon gibi zihinsel sağlık sorunları için etkili bir tedavi olduğunu kanıtlamıştı. Nebraska’da 30 yaşındaki bu adam mantarları yemek yerine onları kendine enjekte ederek kendi kendini tedavi etmeye çalıştı.

Birkaç gün içinde, kanında mantar büyümeye başlarken, acı verici semptomlar ve organ yetmezliği yaşaması kaçınılmaz oldu.

Journal of the Academy of Consultation-Liyeison Psychiatry’de yayınlanan tıbbi bir çalışmayı okuyan bu adam, dergideki vaka çalışmasında opioid kullanımını azaltmak için bipolar ilacını almayı bırakıldığını okuyunca kendinde de seyreden bir dizi manik-depresif atakta, sihirli mantarları bir tedavi seçeneği olacağını düşünüp ardından mantarları kaynatıp sıvı haline getirdi ve damardan enjekte etti.

Enjeksiyondan birkaç gün sonra muazzam bir yorgunluk yaşamaya başladı. Bunu ishal, mide bulantısı, sarılık başlangıcı ve kan kusma izledi. Dehşete kapılan ailesi daha sonra onu hastaneye kaldırdı ve sekiz gün boyunca yoğun bakım ünitesinde kaldı.

Diğer Haberler

Başa dön tuşu