KıbrısManşetSiyaset

Erken seçim kaosu!

Maliye’nin kasasında para yok; Bakan Ankara’da kaynak arayışında. Bir yanda kamu sendikaları ve hekimler başta olmak üzere çiftçisinden, nargilecisine kadar her kesim eylemde, diğer yanda ise Covid-19 salgını yüksek seyirde ama bizim gündemimizde yine seçim var

UZLAŞI OLMAZSA ARA SEÇİM KAÇINILMAZ… Hükümet ortakları UBP, DP ve YDP erken genel seçim için 3 Nisan 2022 tarihini belirledi. Bu amaçla hazırlanan yasa tasarısı, Bakanlar Kurulu’nda onaylanarak Meclis’e sevk edildi. Üç muhalefet partisi ise 29 Ağustos 2021’de erken seçim önerisi hazırlıyor. Hükümetin 3 Nisan tarihli Yasa Tasarısı ile muhalefetin 29 Ağustos tarihli önerisi Cumhuriyet Meclisi Hukuk, Siyasi İşler ve Dış ilişkiler Komitesi’nde görüşülecek. Komitede hükümet ve muhalefetin üçer vekille eşit olarak temsil edilmesi ise erken seçim konusunu çıkmaza sürüklüyor.

ARA SEÇİMİN MALİYETİ 10 MİLYON TL… Komitede, 3 UBP, 2 CTP, 1 HP üyesi yer alıyor. Karar yeter sayısının dört olduğu komitede, erken seçim tarihi için hükümetin muhalefetle de uzlaşması gerekiyor. Ersin Tatar’ın Cumhurbaşkanı seçilmesinin ardından Cumhuriyet Meclisi’nde boş kalan 1 sandalye için ara seçim yapılmasının maliyetinin 10 milyon TL civarında olması bekleniyor ancak 20 Nisan’a kadar erken seçim tarihi belirlenemezse Yüksek Seçim Kurulu tarafından Haziran ayı için ara seçim kararı açıklanacak.

SADECE 4 GÜNÜMÜZ VAR

Ersin Tatar’ın Cumhurbaşkanı seçilmesinin ardından Cumhuriyet Meclisi’nde boş kalan sandalye için yapılacak bir ara seçimin maliyeti 10 milyon TL olarak açıklandı. Ülke bütçesinin durumu, pandemi ve ekonomide yaşanan buhran göz önünde bulundurulduğunda, 10 milyon TL’nin tek bir vekil için yapılacak ara seçime harcanacak olması tepkilere neden oldu. Ancak 20 Nisan’a kadar erken seçim tarihi belirlenemezse YSK tarafından Haziran ayı için kaçınılmaz olarak ara seçim tarihi verilecek.

6 ilçede 900’e yakın sandık kurulacak ve koronavirüs kurallarına uyulması için kolluk kuvvetleri maksimum seviyede çalışacak.  Ara seçim için öngörülen rakam 10 milyon TL olarak belirlendi. Bu rakamın üstüne çıkılması da mümkün.

10 MİLYON TL İLE NELER YAPILABİLİR?

Mademki ara seçim için ayrılabilecek 10 milyon TL var biz de GIYNIK olarak 10 milyon TL ile neler yapılabileceğini sizler için sıraladık:

*6 bin 666 kişiye 1500 TL destek verilebilir

*2 bin işletmeye 5 bin TL destek verilebilir ya da 2 bin TL küçük esnaf desteği ile 5 bin esnafa destek sağlanabilir

*Yıllık 15 milyonu bulan esnaf kredi faizlerinin yüzde 70’i ödenebilir

*20 bin 661 esnafın asgari ücret üzerinden işveren sigorta mükellefiyeti üstlenebilir

*İşçiye sigorta prim desteği verilerek işçi maaşı artırılabilir. 25 bin çalışan bir ay 400 TL fazladan maaş alabilir

*Öğrenciler için 10 bin tablet alınabilir ya da ülkedeki okulların internet alt yapısı oluşturulabilir

*Çiftçilerin bir yıllık gübre bedelleri ödenebilir

*Çiftçilerin geçen yıldan beri almayı beklediği 3 milyon TL ödenebilir

*Hayvancılara hellim ticareti yapılabilmesi için küçükbaş hayvan desteği sağlanabilir

*Cumhurbaşkanlığı seçiminde görev alan ama hala ödenmeyen çalışanların ücretleri ödenebilir

ATAMALAR DA HIZ KESMİYOR

Tüm bunlar bir aylığına da olsa 10 milyon TL ile yapılabilecekler. Diğer yandan oy için el altından oy piyasasına harcanacak rakamları da düşünürsek zaten bu rakamın üstüne çıkılacaktır.  ‘Para yok, olsa yardım etmek istemez miyiz’ demek yerine, sosyal devlet olarak ekonomik yönden geçtiğimiz bu dar boğazda devlet yardım elini uzatabilir. Örneğin, yeni görev atamalarında 40 kişilik atamanın bedeli 8 milyon 680 bin TL kamu maliyesine mükellef kaynaklarda peyder pey bu alanlara çok rahat kullanılabilir.

Diğer Haberler

Başa dön tuşu