DünyaKıbrısManşetToplum

Ertuğruloğlu: BM, Kıbrıs’ta çözüm istiyorsa önce kendi kararlarını değiştirsin

Dışişleri Bakanı Tahsin Ertuğruloğlu, BM Güvenlik Konseyi'nin aldığı yanlış kararı düzeltmek mecburiyetinde olduğunu kaydederek, “BM, Kıbrıs'ta çözüm istiyorsa önce kendi kararlarını değiştirsin” dedi

Dışişleri Bakanı Ertuğruloğlu, 25 Aralık’ta gerçekleşecek olan yerel seçimlere işaret edere, Ulusal Birlik Partisi’nin (UBP) iddialı adaylarının olduğunu en büyük temennisinin ise yapılacak olan seçimlerde başarılı olmaları olduğunu söyledi.

Bu devlete inanan adayların kazanmasını temenni ettiğini vurgulayan Ertuğruloğlu, inanmayanların bu devletin makamlarına neden aday olduğunu anlamakta zorlandığını da belirtti.

Bu devleti geçici yapı olarak görenlerin bu devletin makamlarına talip olmaması gerektiğini de kaydeden Ertuğruloğlu, “Lefkoşa başkent son derece önemli” ifadelerini kullanarak, sadece Lefkoşa’nın değil 18 belediyenin çoğunu kazanmayı umduklarını dile getirdi.

“GÜNÜ GELDİĞİNDE MUTLAKA BİR KARŞILIĞI OLACAK”

Türk Devletleri Teşkilatı’na gözlemci üye olunması sonrasında yapılan Rum Dışişleri Bakanlığından yapılan açıklamaya işaret eden Ertuğruloğlu, “Kıbrıs Türk halkına hakaret eder boyutta bir açıklamadır. Günü geldiğinde mutlaka bir karşılığı olacaktır” dedi.

Çok ciddi bir politika değişikliği olduğunu ve bunu hazmedemeyen uluslararası güçlerin olduğunu dile getiren Ertuğruloğlu, “Bu uluslararası güçler bu politikanın sahibini başarısız kılmaya çalışacaklardır” dedi. Ertuğruloğlu, bu yüzden son derece önemli bir yerel seçim yaşanacağına değindi.

Avrupa Birliği’nin (AB) Kıbrıs Türküne yaptığı yanlışın müsebbibinin Almanya olduğunu belirten Ertuğruloğlu, 2004 yılında gerçekleşecek bir genişleme olduğunu ve 9 aday ülkenin katıldığını dile getirerek, “10’uncu güya Kıbrıs dedikleri Rum devletiydi… Genişlemeyi isteyen Almanya’ydı” ifadelerini kullandı.

Yunanistan’ın ise bunu fırsat bildiğini ve bu şekilde tehdit ettiklerini dile getiren Ertuğruloğlu, AB’de kararların oy birliği ile alındığını ve AB’nin göz göre göre Kopenhag üyelik kriterlerini çiğneyerek bu kriterlerle asla uyuşmayan Rum Devleti’ni Kıbrıs adı ile üye yaptığını vurguladı.

“ALMANYA’NIN KIBRIS KONUSUNA TARAF OLMASI SÖZ KONUSU OLAMAZ”

Ertuğruloğlu, özelde Almanya’nın genelde AB’nin Kıbrıs konusunda aktif bir rol oynamasını asla kabul etmediğini vurguladı.

New York ziyaretine de işaret eden Ertuğruloğlu, “Önceden de kendilerine söylemiştik Rum’un verdiği onayla KKTC’de görev yapmanızı kabul etmiyoruz… KKTC’de görev yapacaksanız buradan izin almalısınız dedik ve eski söylediklerimizi hatırlattık” dedi.

Hazırladıkları anlaşma taslağını BM barış operasyonlarından sorumlu genel sekreter yardımcılarına teslim ettiğini söyleyen Ertuğruloğlu, taslağı alırken inceleneceğini ve geri döneceklerini belirttiklerini ifade etti.

BM’den çıkıp Türk evine döndüklerinde kendi aralarında bir konuşma yaptıklarını ve kendi aralarında bir ayın yeterli bir süre olduğuna karar verdiklerini kaydeden Ertuğruloğlu, basının bunu sanki BM’yi tehdit etmişler ‘yalnız 1 ayınız var’ üslubu ile konuşmuşlar gibi gösterdiklerinden bahsetti.

“COLİN STEWART HEYETİ İLE BAKANLIĞIMIZA GELDİ, NEWYORK’TAN CEVAP BEKLİYOR”

Colin Stewart’ın heyeti ile bakanlığa geldiğini ifade eden Ertuğruloğlu, “Ben kendisine, bize göre 1 ayın cevap verilebilecek bir süre olduğunu düşündüğümüzü ama neredeyse 2 ay geçtiğini ve hala cevap gelmediğini söyledim” diyen Ertuğruloğlu, Steawart’ın New York’tan talimat alır almaz kendileriyle tekrar görüşeceğini söylediğini bildirdi.

“BM’NİN CEVABINI GÖRMEK İSTERİZ AMA NE KADAR BEKLERİZ BİLEMEM”

“BM’nin cevabını görmek istiyorum” ifadelerini kullanan Ertuğruloğlu, bunu ne kadar daha bekleyeceklerinden emin olmadığını söyledi.

Ertuğruloğlu, uzatmayı kabul etmelerinin mümkün olmadığını, gelecek cevabın da ‘tatmin edecek’ noktada olacağı beklentisinde olmadığını vurguladı.

Ertuğruloğlu, BM’nin Kıbrıs konusuna taraf olabilecek bir örgüt olmadığını da belirtti.

“BM, KIBRIS’TA ÇÖZÜM İSTİYORSA ÖNCE KENDİ KARARLARINI DEĞİŞTİRSİN”

“Kıbrıs sorunu diye bir sorun yaşanmasını istemiyorsa güvelik konseyi aldıkları yanlış kararı düzeltmek mecburiyetindeler” diyen Ertuğruloğlu, BM’nin, Kıbrıs’ta çözüm istemesi halinde önce kendi kararlarını değiştirmesi gerektiğini vurguladı.

Ertuğruloğlu, “Onlar bu kararları düzeltmediği sürece bizim bu yanlış kararlara teslim olmamızı neden bekliyorlar?” diye sordu.

Ertuğruloğlu, “Talebimize hayır denmesi halinde hükümete, BM askerini dışarı çıkarmasını önereceğim” diyerek BM’nin de bunu bu kadar açık şekilde bildiğini kaydetti.

Kaynak: Kıbrıs Postası

Diğer Haberler

Başa dön tuşu