Güney KıbrısKıbrısManşetToplumTürkiye

Ertuğruloğlu, Rum Yönetimi Başkanı Nikos Anastasiadis’e tepki gösterdi

Dışişleri Bakanı Tahsin Ertuğruloğlu, Rum Yönetimi Başkanı Nikos Anastasiadis’in Türkiye Cumhuriyeti Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu’nun açıklamalarına verdiği yanıta tepki göstererek, “Komik bile değil” ded

Dışişleri Bakanı Tahsin Ertuğruloğlu, BRT ekranlarında yayınlanan ’18. Saat’ adlı programa telefon bağlantısı ile katıldı.

Ertuğruloğlu, Rum Yönetimi Başkanı Nikos Anastasiadis’in Türkiye Cumhuriyeti Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu’nun dün yaptığı açıklamaya, “Türkiye ‘Kıbrıs Cumhuriyeti’ni tanırsa ve iki ülkenin münhasır ekonomik bölgeleri arasında sınırların belirlenmesini kabul ederse, her şey masada” şeklindeki yanıtına tepki gösterdi.

Ertuğruloğlu, “Verdiği sözde cevap aslında hiç kâale alınacak bir cevap olarak değerlendirilmemesi lazım. Komik bile olmayan bir cevap vermiştir. Konuşmaya bile değer değildir” dedi.

Dışişleri Bakanı Ertuğruloğlu, “Rum tarafının kendisini ‘Kıbrıs Cumhuriyeti’ olarak gördüğü sürece, Kıbrıslı Türkleri ise Rum devletinin bir toplumu olarak nitelendirmeye devam ettiği sürece her konuda, ‘devlet, otorite benim siz haddinizi bilin, siz toplumsunuz’ politikasını devam ettirdiği sürece herhangi bir gelişmenin söz konusu olmayacağı çok nettir” ifadelerini kullandı.

Ertuğruloğlu, Doğu Akdeniz konusunda 2011-2012 ve 2019 yılında Türk tarafının ortaya koyduğu tekliflerin hala masada olduğuna da işaret etti.

“İstedikleri tanınma gerçekleşmeyecektir”

Anastasiadis’in Kıbrıs Türkünü hiç sayarak, kendi devletini tanıtma politikasına devam ettiğine de dikkat çeken Ertuğruloğlu, “Boşuna gayret… İstedikleri tanınma gerçekleşmeyecektir. Israr ettikleri sürece de herhangi bir uzlaşı veya iş birliğinin gündeme gelmeyeceğini bir an önce anlamaları gerekir” şeklinde konuştu.

“Eşitsizliğin temel olduğu hiçbir müzakere sürecinin başarı şansı yoktur”

Kıbrıs konusunun bir statü meselesi olduğuna vurgu yapan Ertuğruloğlu, “Statüler eşitsizlik demektir, eşitsizliğin temel olduğu hiçbir müzakere sürecinin başarı şansı yoktur. Başarı şansı istenen bir müzakere süreci arzulanıyorsa statülerin eşitlenmesi gerekir” dedi.

Güven yaratıcı önlemler… “Suni gündem”

Güven Yaratıcı Önlemler ile suni gündemler yaratılmaya çalışıldığını belirten Dışişleri Bakanı Ertuğruloğlu, “Bütün GYÖ paketlerinde tek verilmeye çalışılan mesaj, ‘Rum tarafı devlet Kıbrıs Türk tarafı onun toplumu’dur. Bildiğimiz, eskimiş yaklaşımlarla Kıbrıs konusunda herhangi bir gelişme söz konusu olmaz” diye konuştu.

Diğer Haberler

Başa dön tuşu