DünyaEkonomiGenelManşet

ESG Analisti, Bitcoin madenciliğinin şu anda metan emisyonlarını azaltmanın tek ‘teknolojik olarak uygulanabilir’ yolu olduğunu iddia ediyor

Geneious CEO'su ve ESG analisti Daniel Batten, Bitcoin madenciliğinin çevreye yardımcı olabileceğini gösteren bir rapor yayınladı.

Geneious CEO’su ve ESG analisti Daniel Batten, Bitcoin madenciliğinin çevreye yardımcı olabileceğini gösteren bir rapor yayınladı. Batten, çalışması hakkında tweet attı ve bulguların “sızan metanı yakmak için Bitcoin madenciliğinin kullanılmasının tüm küresel CO2-eq emisyonlarının %5,32’sini ortadan kaldırabileceğini öne sürdüğünü” söyledi.

Batten’in çalışması, aslında Bitcoin madenciliğinin karbon emisyonlarını sürdürülebilir bir şekilde ortadan kaldırmanın tek yollarından biri olduğunu söylüyor. Batten’in raporunda, “Metan emisyonlarını azaltmak, küresel ısınmayı azaltmanın en hızlı yolu ve CO2 azaltma stratejilerini tamamlıyor” diyor.

Çalışmanın özetine göre “Bitcoin madenciliği şu anda hem teknolojik olarak mümkün olan hem de çalışmak için önemli davranış değişikliği gerektirmeyen bu metan emisyonlarını azaltmanın tek yolu”.

Bitcoin madenciliği ve spesifik olarak iş kanıtı (PoW) madenciliği, çok fazla enerji kullandığı için fazlasıyla eleştirildi. Bununla birlikte, çoğu kişi, bazı kötü niyetli kişilerin bir gündemi olduğuna inanıyor ve çoğu insan, fiat para birimlerini ayakta tutmak için gereken karbon ve devlet tarafından uygulanan şiddetin miktarını sorgulamıyor. Ayrıca, kripto varlık endüstrisi oyuncuları, dijital para madenciliği ekosistemine ESG (çevresel, sosyal, yönetişim) dostu kavramlar getiriyor. Bununla birlikte Bitcoin’in elektrik kullanım verilerini kapsayan bir madencilik raporu, 2022’nin ilk çeyreğinde tüketim seviyelerinin %25 oranında düştüğünü gösteriyor.

Batten’in araştırması daha da ileri giderek Bitcoin madenciliğinin karbon kredilerinden veya hükümet sistemlerinden yararlanmaktan nasıl daha etkili olduğuna dikkat çekiyor. Batten’in raporunda, “Bitcoin madenciliği, karbon kredileri olmadan veya büyük sanayileşmiş ülkelerin hükümetlerinin birlikte vergi teşvikleri ve finansman sağlaması gerekmeden hem ekonomik hem de lojistik olarak mümkün olan sızan metanı yakmanın şu anda tek yolu” diye açıklıyor;

“Bitcoin madenciliği, üstel bir büyüme oranıyla ölçeklenebildiğine dair erken kanıtlar gösterdi.”

Genel olarak Bitcoin (BTC) veya PoW madenciliği, bir dizi farklı kaynaktan sızan metanla mücadele etmek için kullanılabilir. Örneğin rapor, madenciliğin petrol ve gaz endüstrisi tarafından parlama veya baca gazının atıldığı alanlarda yardımcı olabileceğini belirtiyor. Bitcoin madenciliği, çöp gazı ve petrol kuyularının yetim kaldığı alanlarla mücadeleye yardımcı olabilir. Bulgular, Bitcoin madenciliğinin gübre, tarım ve atık bölgeleri gibi biyogaz kaynaklarından ve gıda endüstrisinden kaynaklanan atıklardan kaynaklanan gaz atık sorunlarını da azaltabileceğini detaylandırıyor. Raporda, “Gelecekteki makalelerde, biyogaz veya atık su ile bitcoin madenciliğini kullanarak olası CO2-eq azaltımını ölçeceğiz” açıklaması bulunuyor.

Bitcoin (BTC) şu anda arsinex.com’da 29,718 dolardan işlem görüyor.

Diğer Haberler

Başa dön tuşu