GenelKıbrısManşet

Eski Lefkoşa ‘yeniden doğacak’

Güney Lefkoşa’daki tarihi mahallelerdeki evlerin sahiplerine “cömert” teşvikler verilecek

Yeniden Doğma Projesi’nin ilk aşaması, eski şehir için bir ‘mücevher’ olarak tanımlandı

YENİDEN DOĞMA PROJESİ KAPSAMINDA… Güney Kıbrıs Rum Yönetimi İçişleri Bakanı Nicos Nouris, Salı günü yaptığı açıklamada, eski Lefkoşa’daki bina sahipleri için cömert teşviklerin yolda olduğunu bildirdi. Trikoupi, Aeschylus ve Lefkonos sokaklarının restore edildiği “Yeniden Doğma Projesi’nin” ilk aşamasının tamamlandığını düzenlenen bir törenle duyuran Nouris, bu bölgelerin dönüşümüne yönelik ekonomik hareketlilik için gençlerin hazır olması gerektiğini belirtti. Nouris, bu nedenle hükümetin şehrin eski bölümündeki bina sahipleri için teşvik paketini açıklayacağını duyurdu.

ESKİ ŞEHİR İÇİN BİR MÜCEVHER… Yeniden doğma projesinin ilk aşamasını, eski şehir için bir ‘mücevher’ olarak tanımlayan Rum Yönetimi İçişleri Bakanı, uzun yıllardan sonra insanlara mülklerini kullanma şansı vermenin hükümetin yükümlülüğü olduğunu ifade etti. Güney’deki yatırım ve emlak uzmanları da eski Lefkoşa’nın gelişin konusunda büyük bir potansiyele sahip olduğunu belirtirken, “Dünya’daki diğer şehirlerden biliyoruz ki eski tarihi mahalleler her zaman en önemli gayrimenkul alanları haline geliyor. Kıbrıs biraz geç kaldı ama artık buradayız” dediler.

‘SURLARİÇİ’Nİ CANLANDIRMA ÇABALARI… Güney Lefkoşa’daki ‘surlariçi’nin canlandırılması çabaları kapsamında daha önce de tarihi ‘Faneromeni Kız Okulu’ için milyonlarca Euro’luk bir proje hazırlanmıştı. Rum yönetimi, Lefkoşa Rum Belediyesi ve Güney Kıbrıs’ta faaliyet gösteren “Kıbrıs Üniversitesi”, üniversitenin Mimarlık Fakültesi’ni, 1852’de Lefkoşa Surlariçi’nde kurulmuş Faneromeni Kız Okulu’na taşıyarak bölgenin çehresini değiştirmeye, tenhalaşan sokakları canlandırma kapsamında işbirliği yapıyor. Faneromeni binasının sadece restorasyonunun 5 milyon Euro’ya mal olacağı, binanın devlet tarafından Başpiskoposluktan 33 yıllığına kiralandığı ve fakültenin kullanımına verileceği bildirilmişti.

Diğer Haberler

Göz Atın
Kapalı
Başa dön tuşu