Güney KıbrısKıbrısManşetSiyaset

Eski müzakereci Olgun: En büyük engel Rumların tarihi tutsaklık ve duygusallığı

Kıbrıs Türk tarafının pragmatik düşünen bir yapısı olduğunu ifade eden Olgun, Rum tarafının ise tarihi tutsaklıkları olduğunu belirtti

Eski müzakereci Ergün Olgun, KTV’de Ali Çatal’ın sunduğu “Parapolitik” adlı programa konuk oldu.

Kıbrıs Türk tarafının pragmatik düşünen bir yapısı olduğunu ifade eden Olgun, Rum tarafının ise tarihi tutsaklıkları olduğunu belirtti.

İstanbul’u unutamayan bir Helen kültürüyle karşı karşıya olunduğunu kaydeden Olgun, “İstanbul’a hala Konstantinopolis diyorlar. Rum tarafı hala daha duygusal. Bize gelen büyükelçilerin hepsi kahve istediğinde Cypriot coffee diyor” dedi.

Rum tarafının ‘ben’ odaklı bir yaklaşımı olduğunu söyleyen Olgun, Kıbrıs sorununa yönelik müzakerelerde en büyük engelin Rumların tarihi tutsaklıkları ve duygusallıkları olduğunu kaydetti.

Rumların çok ciddi bir darbe alırsa bu duygusallığı üstünden atabileceklerini bildiren Olgun, “1977’de Makarios’un iki kesimlilik anlaşmasını kabul etmesi 1974 şokuyla oldu. Makarios bu anlaşmayı yaptı ama ondan sonra gelen Kiprianu iki kesimliliği redetti” diye konuştu.

Rum tarafı üzerinde ciddi bir baskı olmadığını dile getiren Olgun, baskının arttırılması için ezber bozan adımların atılması gerektiğini vurguladı.

Maraş’ta yapılan hamlelerin de bu adımlardan bir tanesi olduğunu ifade eden Olgun, “Rumlara doğru mesaj vermek için bu baskılar gereklidir” dedi.

Kıbrıs Postası – Burcu Ece Yılmaz

Diğer Haberler

Göz Atın
Kapalı
Başa dön tuşu