DünyaEkonomiGenelManşet

Eskiler düşüyor yeniler artıyor!

ABD’de 2. el konut satışları 10 aydır düşüyor ama yeni konut satışları 3 ayın zirvesine çıktı

YENİ KONUTLAR ŞAŞIRTTI

ABD konut piyasası tam anlamıyla kargaşa yaşanıyor. Analistler, yüksek konut fiyatları ve mortgage (konut kredisi) faiz oranlarına işaret ederek, konut satışlarının düşeceği öngörüsünde bulunmasına rağmen yeni konut satışları beklenmedik şekilde artış gösterdi. İkinci el konut satışları ise beklentiler yönünde hareket ederek, ciddi oranda düşüş yaşadı. ABD’de geçen ay satışa çıkan yeni konutların medyan satış fiyatı ise bir önceki yıla göre %9.5 artarak 471 bin 200 dolara, ikinci el medyan konut fiyatları ise yıllık bazda %3.5 artarak 370 bin 700 dolara yükseldi.

2’NCİ ELLER 10 AYDIR DÜŞÜYOR

ABD’de ikinci el konut satışları, yüksek mortgage faizlerinin etkisiyle Kasım’da aylık %7.7 azalarak art arda 10’uncu ayda da düşüş kaydetti ve 4,09 milyona geriledi. National Association of Realtors (NAR) satış verilerine göre, düşüşünü 10’uncu aya taşıyan ikinci el konutta satışların 4,2 milyon olması öngörülüyordu. Mayıs 2020’den bu yana en düşük seviyeye gerileyen ikinci el konut satışları, Ekim’de de %5.9 azalışla 4,43 milyona inmişti. Ülkede ikinci el konut satışları, geçen yılın aynı ayına göre ise %35.4 azaldı. NAR Başekonomisti Lawrence Yun, mortgage faiz oranlarındaki hızlı artışın konut satışlarındaki düşüşte etkili olduğunu belirtti.

YENİLERİN SATIŞI BEKLENTİLERİ AŞTI

Bu arada, ABD Ticaret Bakanlığı’nın açıkladığı Kasım verileri yeni konut satışlarının, piyasa beklentilerinin üzerinde gerçekleştiğine işaret ediyor. Buna göre, ülkede yeni konut satışları, mevsim etkilerinden arındırılmış olarak Kasım’da bir önceki aya kıyasla %5.8 artarak 640 bine çıktı. Piyasa beklentileri, yeni konut satışlarının bu dönemde %4.7 azalarak 600 bine gerilemesi yönündeydi. Beklentilerin aksine artış kaydederek 3 ayın en yüksek seviyesine tırmanan yeni konut satışları, Ekim’de %8.2 artışla 605 bin seviyesinde gerçekleşmişti. Ancak, yeni konut satışları, geçen yılın aynı ayına göre ise %15.3 oranında azaldı.

 

Diğer Haberler

Başa dön tuşu