EkonomiKıbrısManşetTürkiye

Euro 10 TL’yi geçti, sterlin 12 TL’ye koşuyor

Dolar, birçok para birimi karşısında düşerken, TL negatif ayrıştı. ABD Başkanı Biden’ın Ermeni olaylarını “soykırım” olarak tanıma ihtimali, baskı yarattı


Türk Lirası yeni güne kâbusla uyandı. Politikanın TL üzerindeki belirgin baskısının hissedildiği günde Euro 10 TL sınırını aştı. Dolar sert yükselerek 8.30 TL üst sınırını kırarken, sterlin 11.65’i görürken, 12 TL’ye doğru yoluna devam ediyor.

Türk Lirası’nda hafta ortasında başlayan eko-politik baskı yeni işlem gününde de etkisini gösteriyor. Küresel piyasalarda doların birçok gelişmiş ve gelişen ülke para birimi karşısında değer kaybettiği görülürken, Türk Lirası kayıplarıyla negatif ayrışıyor.

Piyasalarda dolar, Euro ve sterlinde daha günün ilk saatlerinde %1.50’nin üzerinde artışlar kaydedildi. Ancak, dövizlerde sabah saatlerindeki sert yükselişin yerini hafif geri çekilmelere bıraktığı saptandı.

TL VARLIKLAR ERİYOR

Türkiye piyasasında saat 10.30 sıralarında dolar/TL dünkü kapanışa kıyasla %1.63 artışla 8.3119 seviyesinde, Euro/TL %1.60 artışla 10.0500 seviyesinde, sterlin/TL de %1.58 artışla 11.5890 seviyesinde hareket ediyordu.

KKTC piyasasında da sert yükselişler var. Saat 10.35 itibarıyla dolar 8.37 TL’den, Euro 10.08 TL’den ve sterlin de 11.67 TL’den satılıyordu. Döviz alış kurları aynı dakikalarda dolarda 8.29 TL, Euro’da 9.99 TL ve sterlinde de 11.55 TL düzeyindeydi.

Türkiye’nin kredi iflas takas pirimi (CDS) sabah saatlerinde 408 baz puandan işlem görürken gösterge tahvil faizi de yüzde 18.09 seviyesindeydi.

ABD İLE İLİŞKİLER SATIŞ BASKISINI TETİKLEDİ

ABD Başkanı Joe Biden’ın Birinci Dünya Savaşı sırasında yaşanan Ermeni olaylarını resmen soykırım olarak tanıması bekleniyor. Konuya yakın üç kaynağın verdiği bilgiye göre, Biden 1915 olaylarının anma günü olan 24 Nisan’da yapacağı açıklamada “soykırım” ifadesini kullanabilir.

Biden yönetiminin Türkiye’nin tehcir olarak nitelediği olayları soykırım olarak tanıması her ne kadar sembolik olsa da Ankara’da öfke yaratarak ikili Türkiye ilişkilerinin daha gerilmesine yol açabilir.

Bir bankanın döviz masası işlemcisi, “TL’de dün dolar karşısında %1’e yaklaşan bir değer kaybı yaşandı. Baktığımızda gelişmekte olan ülke para birimlerinde benzer bir trend göremiyoruz. Burada ABD ile ilişkilerin kısa vadede daha da gerileyeceği endişesi etkiliydi. Bunun yanı sıra rezervlerin gerekirse daha fazla satılabileceği söylemi de endişe yarattı” dedi. Aynı yetkili şöyle devam etti:

“Türkiye ekonomisine yönelik riskler devam ediyor. Geçen haftalarda küresel risk iştahındaki canlı seyir ve faizin %19’da sabit tutulması risklerin fiyatlamalarda daha az hissedilir olmasını sağlamıştı. Ancak küresel satış baskısı başladığında TL önemli bir değer kaybı yaşadı.

Bunun yanı sıra hafta sonu tatili 3 gün olacak. Hafta sonunda yaşanabilecek olayların riskleri göz önüne alan yatırımcılar bir süredir olduğu gibi pozisyonlarını hafta sonu için kapadığını görüyoruz. Gerekirse hafta başında tekrar açıyorlar. Tüm bunlar TL için iyimser bir söylem yapamamamıza neden oluyor.”

Diğer Haberler

Başa dön tuşu