DünyaEkonomiGenelManşet

Euro 12 günde 2023’ün zirvesini gördü

Türk Lirası kötü başladığı 2023’te erimeye devam ediyor. Yılın ilk 11 gününü sürekli düşüş eğilimi içerisinde geçiren TL, 12’nci günün ilk saatlerinde rekor kayba ulaştı.

Türk Lirası kötü başladığı 2023’te erimeye devam ediyor. Yılın ilk 11 gününü sürekli düşüş eğilimi içerisinde geçiren TL, 12’nci günün ilk saatlerinde rekor kayba ulaştı.

Özellikle Euro karşısındaki kayıpları dikkat çekerken, Avrupa Birliği para birimi karşısında geçen yılın rekor seviyesini gördü. Dış piyasalarda 11 Kasım’da 19.09 ile 2022 yılının zirvesini gören Euro/TL bugün sabah saatlerinde 20.25 ile tarihi zirveye çıktı. Euro KKTC piyasasında ise 20.32’yi geçerek halkın kâbusu olmayı sürdürdü.

Dolar TL’de yatay seyir bugün 18.78’e yakın seviyeler ile devam ederken bugün açıklanacak ABD enflasyon verisi ve TCMB’nin açıklayacağı veriler piyasalarda yakından izlenecek.

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) bugün saat 14.30’da döviz rezervi ve yurtiçi yerleşiklerin haftalık döviz mevduat değişimlerini yayımlayacak.

DÖVİZLERDEKİ SON DURUM

Türkiye piyasasında saat 10.10 itibarıyla dolar/TL son kapanışa kıyasla %0.04 artışla 18.7840 seviyesinde, Euro/TL %0.07 artışla 20.2097 seviyesinde, sterlin/TL de %0.09 artışla 22.8184 TL seviyesinde hareket ediyordu.

KKTC döviz piyasasında aynı dakikalarda dolar 18.89 TL’den, Euro 20.32 TL’den, sterlin de 22.95 TL’den satılıyordu. Piyasada ortalama döviz alış kurları ise dolarda 18.73 TL, Euro’da 20.16 TL, sterlin de 22.80 TL düzeyindeydi.

ABD dolarının Euro, Japon yeni, İngiliz sterlini, Kanada doları, İsveç kronu ve İsviçre frangı olmak üzere 6 para birimine karşı değerini ölçen dolar endeksi, gerileme eğiliminde. Saat 10.15 itibarıyla dolar endeksi günlük bazda %0.03 düşüşle 103.15 seviyesinde hareket ediyordu.

ABD ENFLASYON VERİSİ BEKLENİYOR

Küresel piyasalarda dolar ve borsalar yön bulmak için bugün 16.30’da yayımlanacak olan ABD enflasyon verisini bekliyorlar.

Ekonomistler çekirdek enflasyonun aralıkta yıllık bazda yüzde 6’dan yüzde 5.7’ye gerilediğini, manşet enflasyondaki aylık değişimin ise sıfır olduğunu tahmin ettiler.

Yatırımcılar enflasyondaki gerileme ile birlikte faiz artırımlarının hız keseceğini tahmin ederken, piyasalarda ABD Merkez Bankası’nın (Fed) gelecek ayki toplantısında artırımların hızını yavaşlatarak 50 baz puan yerine 25 baz puana çekeceği fiyatlaması ağırlık kazandı.

SİYASİ GELİŞMELER DE TL’Yİ VURUYOR

Türk Lirası ve ekonomi Türkiye’deki siyasi gelişmelerden olumsuz yönde etkilenmeye devam ediyor. En geç Haziran ayında yapılacak olan ve erkene çekilmesi değerlendirilen seçimler öncesinde muhalefetin muhtemel cumhurbaşkanı adaylarının açıklamaları ve hükümetin seçmen davranışını etkileyecek tüm hareketleri izleniyor.

Son olarak mahkeme, anketlerde seçmenin tercih ettiği bir isim olarak öne çıkan İstanbul Büyükşehir Belediyesi Başkanı Ekrem İmamoğlu’na kamu görevlisine hakaret ettiği gerekçesiyle Aralık ayında iki yıl yedi ay hapis cezası getirmiş ve henüz kesinleşmemiş olsa da siyasi yasak getirmişti.

Bunun ardından İmamoğlu aleyhine savcılığa bir dosya daha getirilirken, bundan ayrı olarak dün İmamoğlu hakkında “ihaleye fesat karıştırmak” iddiasıyla bir dava daha açıldı. İmamoğlu davayı zorlama şekilde suç yaratma girişimi olarak niteledi.

Geçen iki yılda keskin değer kaybeden TL her ne kadar ekim başından bu yana dolar karşısında %1.5 ile sınırlı gerilemiş olsa da kaybın yarısına yakını Aralık ortasından bu yana meydana geldi.

Diğer Haberler

Başa dön tuşu