DünyaEkonomiKıbrısManşetToplum

Euro Bölgesi’nde enflasyon yüzde 2.6 oldu

Euro Bölgesi’nde Şubat ayındaki yıllık enflasyon %2’lik beklentinin üzerinde geldi.

Euro Bölgesi’nde Şubat ayındaki yıllık enflasyon %2’lik beklentinin üzerinde geldi.

TÜKETİCİ FİYATLARI YAVAŞLADI
Euro Bölgesi’nde Tüketici Fiyat Endeksi (TÜFE), Şubat ayında yıllık bazda %2.6 olarak açıklandı. Avrupa İstatistik Ofisi (Eurostat), Euro Bölgesi’nin şubat ayına ilişkin enflasyon öncü verilerini yayımladı. Veriler, Euro Bölgesi’nde tüketici fiyatlarının son üç ayın en yavaş artışını gösterdiğini ancak yine de Avrupa Merkez Bankası’nın %2’lik hedef enflasyon oranının üzerinde seyrettiğini ortaya koydu. Piyasa beklentileri, Şubat’ta Euro Bölgesi’ndeki yıllık enflasyonun %2.5 olması yönündeydi, açıklanan verinin piyasa beklentilerinden yüksek gelmesi dikkati çekti.

ARTIŞLAR VE AZALIŞLAR
Enflasyonun ana bileşenlerine bakıldığında hizmet sektöründeki enflasyon %4’ten %3.9’a; gıda, alkol ve tütün fiyatlarındaki enflasyon %5.6’dan %4’e ve enerji dışı sanayi mallarındaki enflasyon %2’den %1.6’ya gerileyerek hafif düşüşler gösterdi. Öte yandan, enerji fiyatlarındaki düşüş ocak ayındaki %6.1 seviyesinden şubat ayında %3.7’ye geriledi. Dalgalı gıda ve enerji fiyatlarının hariç tutulduğu çekirdek enflasyon da %3.1’e gerileyerek Mart 2022’den bu yana en düşük seviyesine ulaştı ancak yine de %2.9 olan tahminlerin üzerinde kaldı. Sonuçların, bir sonraki faiz oranını belirlemek üzere önümüzdeki hafta toplanacak olan ECB yetkililerini rahatlatacağını ve gösterge faizin yine %4’te bırakılacağı tahmin ediliyor.

ÜLKELERE GÖRE RAKAMLAR
Euro Bölgesi’nin en büyük ekonomisi Almanya’da Ocak ayında %3.1 olan enflasyon Şubat ayında %2.7 olarak gerçekleşti. İkinci büyük ekonomi olan Fransa’da ilk rakamlar, tüketici enflasyonunun Ocak ayındaki %3.1’den Şubat ayında %2.9’a düştüğünü gösterdi. Ancak ekonomistler daha sert bir düşüşle yıllık %2.7’ye gerileyeceğini tahmin ediyordu. İtalya’da ise enflasyon %0.9’da sabit kaldı. İspanya’da da öncü veriler yıllık enflasyon oranının ocak ayındaki %3.4 seviyesinden şubat ayında %2.8’e gerilediğini ve ekonomistlerin %2.7’lik beklentilerini hafifçe aştığını gösterdi.

 

 

Diğer Haberler

Başa dön tuşu