DünyaEkonomiManşet

Euro Bölgesi’nde inşaat üretimi düştü

Avrupa İstatistik Ofisi AB ve Euro Bölgesi'nin mevsimsellikten arındırılmış inşaat üretim verilerini yayımladı

Avrupa İstatistik Ofisi AB ve Euro Bölgesi’nin mevsimsellikten arındırılmış inşaat üretim verilerini yayımladı

 YILLIK BAZDA MİNİK ARTIŞ
Avrupa İstatistik Ofisi (Eurostat), Avrupa Birliği (AB) ve Euro Bölgesi’nin Nisan ayına ilişkin mevsimsellikten arındırılmış inşaat üretim verilerini yayımladı. Buna göre, Nisan’da Euro Bölgesi’ndeki inşaat üretimi Mart ayına kıyasla yüzde 0.4 oranında düştü. İnşaat üretimi, 2022’nin Nisan ayına göre ise yüzde 0.2 oranında arttı. Avrupa Birliği ülkeleri genelinde ise inşaat üretimi, Nisan’da önceki aya kıyasla yüzde 0.4 oranında, 2022’nin aynı dönemine göre de yüzde 0.1 oranında düşüş gösterdi. Veriler ayrıca bina inşaatlarının Euro Bölgesi’nde yüzde 0.5, AB çapında yüzde 0.5 oranında düştüğünü; mühendislik işlemlerinin ise sırasıyla yüzde 0.4 ve yüzde 0.1 oranında gösteriyor.

 ÜLKELERE GÖRE VERİLER
AB ülkeleri arasında Nisan’da inşaat üretiminde önceki aya oranla en fazla artış yüzde 3 ile Belçika’da, yüzde 2 ile Almanya’da ve yüzde 0.8 ile Fransa’da ölçüldü. En fazla düşüş ise yüzde 6.6 ile Slovenya’da, yüzde 5.3 ile Hollanda’da ve yüzde 4.2 ile Romanya’da kaydedildi. Yıllık bazda ise inşaat üretimi Slovenya’da yüzde 23.3, Romanya’da yüzde 12.6 ve Belçika’da yüzde 8.7 artarken, Slovakya’da yüzde 6.9, Çekya’da yüzde 6.4 ve Finlandiya’da yüzde 5.5 düştü.

 GÜNEY KIBRIS LİSTEDE YOK
Avrupa İstatistik Ofisi Nisan ayı verilerinde Güney Kıbrıs’ın yer almadığı dikkati çekti. Güney yönetimi, İtalya ile birlikte bilgileri “gizli” ülkeler arasında yer aldı. Eurostat’ın 2022 yılı sonu verilerine göre İtalya’da inşaat üretimi yıllık bazda yüzde 4.8 oraında artış gösterirken, Güney Kıbrıs’ta yüzde 1.7 oranında düştü.

Diğer Haberler

Başa dön tuşu