DünyaEkonomiGenelManşet

Euro, sterlin ve dolar haftaya rekorla başladı

Türk Lirası’nda hızlı değer kaybı Türkiye’de alınan politik kararların etkisiyle sürerken Euro, sterlin ve dolar yeni faiz kararının açıklanacağı kritik haftaya rekorlarla başladı. KKTC piyasasında öğle saatleri itibarıyla dolar 9.29, Euro 10.78, sterlin 12.77 TL'de alıcı bulmaya çalışıyordu.

Türk Lirası’nda hızlı değer kaybı Türkiye’de alınan politik kararların etkisiyle sürerken Euro, sterlin ve dolar yeni faiz kararının açıklanacağı kritik haftaya rekorlarla başladı. KKTC piyasasında öğle saatleri itibarıyla dolar 9.29, Euro 10.78, sterlin 12.77 TL’de alıcı bulmaya çalışıyordu.

21 Ekim’de Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası Para Piyasası Kurulu toplanacak. Toplantıda faiz indirim kararı alınabileceğine dair endişeler de döviz piyasası üzerinde negatif baskı oluşturuyor.

Geçtiğimiz Cuma günü düşüşünü üst üste altıncı işlem gününe taşıyan TL, yeni işlem gününde de bir önceki kapanışın %4.40 üzerinde kayıplarla karşı karşıya. ABD doları geçen hafta %2.9, Euro %3.5, sterlin de %3.4 oranında değer kazanmıştı.

Türkiye piyasasında saat 11.50 itibarıyla dolar/TL Cuma günkü kapanışa kıyasla %0.35 artışla 9.2844 seviyesinde, Euro/TL %0.20 artışla 10.7521 seviyesinde, sterlin/TL de %0.15 artışla 12.7396 TL seviyesinde hareket ediyordu.

KKTC döviz piyasasında da aynı dakikalarda dolar 9.29 TL’den, Euro 10.78 TL’den, sterlin de 12.77 TL’den satılıyordu. Piyasada ortalama döviz alış kurları ise dolarda 9.23 TL, Euro’da 10.71 TL, sterlin de 12.70 TL düzeyinde.

Analistler, bugün Türkiye içinde konut fiyat endeksi, yurt dışında ise ABD’de sanayi üretimi ve kapasite kullanımı verileriyle birlikte ABD Merkez Bankası (Fed) yetkililerinin açıklamalarının takip edileceğini bildirdi.

Bu hafta Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası’nın perşembe günü gerçekleştireceği Para Politikası Kurulu toplantısının yatırımcıların odağında bulunduğunu ifade eden analistler, dünya genelinde ise yoğun veri akışının izleneceğini söyledi.

Dolar endeksi %0.2 artışla 94.1 seviyesinde bulunurken, Euro/dolar paritesi ise önceki kapanışın %0.2 altında 1.1580’den işlem görüyor.

EN ÖNEMLİ NEDEN POLİTİK KARARLAR

23 Eylül’deki faiz indirim kararının ardından düşüşe geçen TL; geçen hafta TC Merkez Bankası Başkan Yardımcıları Semih Tümen ve Uğur Namık Küçük ile Para Politikası Kurulu üyesi Abdullah Yavaş’ın TC Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından görevden alınmalarının ardından tarihinin en düşük seviyesinde üst üste kayıp rekorları kırmıştı.

TC Cumhurbaşkanı Erdoğan son iki buçuk yıllık dönemde para politikalarındaki görüş ayrılıkları nedeniyle üç Merkez Bankası Başkanı’nı görevden almış, bu adımlar Lira’ya büyük darbe vururken para politikalarının öngörülebilirliği ve güvenilirliği piyasalarda zarar görmüştü.

Resmi Gazete’nin 14 Ekim tarihli sayısında yer alan son atama kararı sonrası ABD Doları Türk Lirası karşısında 9.19 seviyesine çıkmış ve Türk Lirası’nın Dolar karşısında bir yıl içindeki değer kaybı yaklaşık %19 olarak ifade edilmişti. 2018 yılı başında 1 ABD Doları 3.75 Türk Lirası değerindeydi.

Diğer Haberler

Başa dön tuşu