EkonomiKıbrısManşetSürmanşetTürkiye

Euro ve dolar TL’yi duman etti, haftaya yeni rekor değerle başladılar

Dolar/TL kuru 7.59 seviyesini aşarak yeni tarihi zirvesine yükseldi. Euro/TL kuru da 9’u geçerek aşarak rekor tazeledi

GIYNIK GAZETESİ ÖZEL

Türk Lirası yeni haftaya da değer kaybederek başlarken, Euro ve dolar yeni tarihi değerleri gördü.

Dolar/TL kuru 7.59 seviyesini aşarak yeni tarihi zirvesine yükseldi. Euro/TL kuru da 9’u geçerek aşarak rekor tazeledi.

Türk Lirası yılbaşından bu yana ABD Doları karşısında %27 civarında Euro karşısında da %30 civarında değer kaybetti.

Türkiye Cumhuriyet merkez Bankası’nın (TCMB) önümüzdeki Perşembe günü yapacağı Para Politikası Kurulu toplantısında faiz artırımına gitmemesi halinde Türk Lirası’na olan güvenin iyice dibe vuracağı ve değer kaybının geri dönülemeyecek bir noktaya ulaşmasından endişe ediliyor.

DOLAR 2 SAATTE %0.55 YÜKSELDİ

Standard Kıbrıs’ın piyasalardan derlediği bilgilere göre, dolar/TL piyasaların açılmasının hemen ardından hızla yükselişe geçerek, kısa sürede %0.55 oranında değer kazandı. Saat 11.30 sıralarında dolar/TL dış piyasalarda %0.52 kazançla 7.5955 seviyesinde seyrediyordu.

Bugün sabah saatlerinde dış piyasalarda tarihte ilk kez 9 TL sınırını aşan Euro ise aynı dakikalarda %0.25 kazançla 8.9740 seviyesinde, daha yavaş bir şekilde artan sterlin/TL ise %0.10 artışla 9.7650 seviyesinde işlem görüyordu.

KKTC piyasasında ise her zamanki gibi kurlar daha yüksek değerlerde. Saat 11.30 sıralarında iç piyasada doların en düşük satış değeri 7.62 seviyesinde saptandı ancak, doları 7,65 seviyesinde satan kurumlar da vardı.

Aynı zaman dilimi içinde sterlin 9.82 TL seviyesinden alıcı bulurken, Euro’nun 9 TL’nin üzerine yerleştiği gözlendi. Euro KKTC piyasasında bugün 9.03 TL’den satılıyor.

TCMB’DEN BOŞA ÇABA

TC Merkez Bankası, TL’deki değer kaybı karşısında Ağustos ayının ortalarından bu yana TL likiditesini sıkılaştırarak para birimini desteklemeye çalışıyordu.

Piyasayı politika faizi olan yüzde 8,25’ten fonlamayı kesen Merkez Bankası, ortalama fonlama maliyetlerini %11 seviyesine yaklaştırdı.

Bu girişim, Dolar/TL’nin bir süre yatay seyir izlemesini sağlasa da son haftalarda kur tekrar yükselişe geçti.

Moody’s’in Türkiye’nin kredi notunu B2 seviyesine düşürmesiyle birlikte TL’deki değer kaybı sürüyor.

KUR NEDEN YÜKSELİYOR?

Para piyasası uzmanları TL’deki değer kaybını ve Dolar/TL kurundaki yükselişi birkaç temel nedene bağlıyor.

Enflasyonun çift hanelerde kalmaya devam etmesine karşın Merkez Bankası’nın son bir yıl içerisinde politika faizini %24 seviyesinden %8,25’e kadar indirmesinin TL’nin cazibesini azalttığı ve yatırımcıların TL varlıklara olan ilgisinin azaldığı belirtiliyor.

Enflasyonun yüksek seyretmesine karşın faiz indirimlerinin sürmesi sonucunda Türkiye negatif reel faiz veren bir ülke konumuna gelmiş durumda.

Fonlama maliyetleri yükselmiş olsa da, ağırlıklı ortalama fonlama maliyeti hâlâ yıllık enflasyonun altında bulunuyor.

ALTIN 1.950 DOLARIN ÜZERİNDE, PETROL YÜKSELİYOR

Öte yandan, altın fiyatları, doların gerilemesiyle hafif yükseldi. Yatırımcılar Fed’in enflasyona yaklaşımını anlamak için bu hafta Fed para politikası kurulu üyelerinin yapacağı konuşmaları takip edecek. Altının spot piyasadaki ons fiyatı %0.2 artarak 1,953 dolara yükseldi. Petrol fiyatları, tropikal fırtınanın ABD Meksika Körfezi bölgesinde üretimin bir kısmının durmasına sebep olmasıyla hafif yükseldi ancak Libya’da petrol üretiminin tekrar başlaması ihtimali ve koronavirüs vakalarındaki artış kazanımları sınırladı. Brent ham petrolünün en yakın vadeli varil fiyatı %0,2 artışla 43,24 dolara yükseldi. ABD hafif ham petrolü %0,2 yükselerek 42,21 dolarda seyretti.

Diğer Haberler

Başa dön tuşu