DünyaEkonomiManşet

Eurostat’ın son açıkladığı verilere göre Haziran’da inşaat sektöründeki üretim düştü

Belçika’da inşaat şirketlerinin %53’ü tedarik sorunları ve artan maliyetler nedeniyle projelerini durdurdu.

Belçika’da inşaat şirketlerinin %53’ü tedarik sorunları ve artan maliyetler nedeniyle projelerini durdurdu

 

AYLIK BAZDA DÜŞÜŞ, YILLIK BAZDA ARTIŞ… Avrupa Birliği (AB) istatistik ofisi Eurostat tarafından açıklanan ilk tahminlere göre, inşaat sektöründe mevsimsellikten arındırılmış üretim Haziran’da Mayıs ayına kıyasla Euro Bölgesi’nde %1.3, Avrupa Birliği’nde ise %1.2 oranında düştü. Mayıs 2022’de inşaat üretimi Nisan’a kıyasla Euro Bölgesi’nde %0.3 azalırken, AB’de %0.1 artış göstermişti. Veriler, Haziran 2021 ile karşılaştırıldığında, inşaat üretiminin Euro bölgesinde %0.1 ve AB’de de %0.6 oranında hafif bir artış gösterdiğine işaret ediyor. Veri sağlayan üye devletlerarasında inşaat sektöründeki en büyük yıllık artış Slovenya (%27.2), Polonya ve Romanya (her ikisi de %5.9) ve Hollanda’da (%4.7) kaydedildi. İnşaat sektöründeki en büyük düşüş İspanya (%10,4), Macaristan (%8,1 ) ve Avusturya’da (%6,8) kaydedildi.

 

BELÇİKA’DA PROJELERİN YARIDAN FAZLASI DURDU… Öte yandan, Belçika’da faaliyet gösteren inşaat şirketlerinin %53’ü tedarik sorunları ve artan maliyetler gibi sebeplerle projeleri durdurma kararı aldı. Belçika İnşaat Konfederasyonu (Embuild), ülkede yapı sektörünün durumuna ve son dönemde yaşadığı sorunlara ilişkin açıklama yayımladı. Açıklamada, ülkedeki inşaat şirketlerinin yarısının teslimat sorunları, malzeme fiyatları veya müşteri talepleri nedeniyle bir süre için faaliyetlerini askıya almak zorunda kaldığı ifade edildi. Embuild’in 6-13 Eylül’de 317 müteahhitle bir anket çalışması yaptığına dikkati çekilen açıklamada, inşaat şirketlerinin %53’ünün faaliyetlerini geçici olarak durdurduğu belirtildi.

 

MALZEME YOK, BULUNAN DA PAHALI… Belçika’daki müteahhitlerin %40’ının yapı malzemeleri tedarikindeki sorunlar, %25’inin malzeme fiyatları nedeniyle işe ara verdiğine işaret edilen açıklamada, yapı malzemelerinin fiyatı ve teslimatı açısından işlerin iyiye gitmediği kaydedildi. İnşaatçıların %30’unun müşterilerinin talebi nedeniyle işleri geçici bir süre askıya aldığı ifade dilen açıklamada, bunun mali ve teknik sebeplerden kaynaklandığına dikkati çekildi. Açıklamada, inşaat şirketlerinin yarıdan fazlasının teslimat sorunları, yüksek malzeme fiyatları, müşteri isteği ve yüksek enerji fiyatları gibi çeşitli nedenlerle gelecek 3 ay içinde bir veya daha fazla şantiyeyi geçici olarak durdurmak zorunda kaldığı belirtildi.

Diğer Haberler

Başa dön tuşu