DünyaManşetToplum

Eurovision 2022 finali bu akşam

bu akşam yayınlanacak olan Eurovision 2022 müzik yarışması için nefesler tutuldu. İtalya'nın ev sahipliğini yapacağı Eurovision 2022 finalinde 25 ülke yarışacak. Eurovision 2022 hangi kanalda yayınlanacak, sonuçları ne zaman belli olacak? İşte 2022 yılının Eurovision şarkı yarışması hakkında merak edilenler

Eurovision 2022 müzik yarışması için nefesler tutuldu. Eurovision’a 31 yıl aradan sonra bir kez daha İtalya ev sahipliği yapıyor. Yarışmaya bu sene 41 ülke katılıyor. 17 ülke birinci yarı finalde, 18 ülke ise ikinci yarı finalde yarışacak. “Büyük Beşler” olarak bilinen İtalya, Fransa, Almanya, İngiltere ve İspanya büyük finale doğrudan katılacağından, yarı finalde yarışmayacak.

 

2022 Eurovision 1. yarı final sonuçları

Eurovision 1. Yarı Final sonuçlarına göre İsviçre, Norveç, Ermenistan, Yunanistan, İzlanda, Ukrayna, Litvanya, Moldova, Portekiz ve Hollanda finale kalan ülkeler oldu.

 

2022 Eurovision 2. yarı final sonuçları

Eurovision 2. Yarı Final sonuçlarına göre Belçika, Çekya, Azerbaycan, Polonya, Finlandiya, Estonya, Avustralya, İsveç, Romanya ve Sırbistan finale kalan ülkeler oldu.

 

Eurovision 2022 final saat kaçta, ne zaman?

Eurovision 2022 finali 22:00’da başlayacak.

 

Eurovision 2022 hangi kanalda yayınlanacak?

Eurovision 2022 televizyon kanalında yayınlanmayacak. Eurovision 2022 şarkı yarışmasını kaçırmak istemeyenler Eurovision 2022 Youtube kanalı üzerinden canlı yayını izleyebilir.

 

Ukrayna’yı Kalush grubu temsil edecek

Eurovision Şarkı Yarışması’nda bu yıl Ukrayna’yı Kalush isimli rap grubu temsil edecek. Kalush, geleneksel halk müziği motifleri de kullanarak seslendirdikleri şarkılarında, işgal altındaki ülkelerinin yeniden ayağa kalkacağı mesajını veriyor. Kalush grubu Ukraynalı annelere, “Siz ninniyi söylemeye devam edin, çocuklarınız eve dönüş yolunu mutlaka bulacak” diyor.

 

Rusya yarışmadan diskalifiye edildi

Şubat ayında Rusya’nın Ukrayna’yı işgal etmesiyle, Avrupa Yayın Birliği – EBU üyesi ülkelerin baskısı sonucu Rusya yarışmadan diskalifiye edildi.

 

Ukrayna favori gösteriliyor

Yarışmayı takip eden uzmanların bir kısmına göre, Eurovision’un bu yılki misyonu ‘Ukrayna’ya birincilik vermek’ olabilir. Bu senaryo gerçekleşirse yarışma tarihinde ilk kez işgal altındaki bir ülke Eurovision’u kazanmış olacak.

Yarışmanın jeopolitiği konusunda uzman tarihçi Dean Vuletic, Ukrayna’ya karşı güçlü bir halk desteğinin sergileneceğini ancak bu sebeple “Ukrayna’nın kazanacağı” varsayımında bulunmamak gerektiğini belirtiyor.

Eurovision öyle bir siyasi matematik içeriyor ki, 2014 yılında Rusya’nın Kırım’ı ilhakının ardından iki yıl üst üste Ukrayna’ya yönelik sempati oyları rekor seviyede artmıştı. 2016’daki yarışmada Ukrayna’yı Kırım Tatarı Jamala temsil etmiş ve birinciliği kazanmıştı.

Ukrayna konusu, Eurovision sahnesine son yıllarda damga vuruyor. 2019’da Ukrayna’yı temsil edecek olan yarışmacı, kendisinin Rusya’da konser vermesini yasaklayan Kiev yönetiminin bu tavrından ötürü “bireysel olarak” yarışmadan çekilmişti.

Geçen yıl düzenlenen yarışmada ise Avrupa Birliği’nin yaptırımlarına hedef olan Belarus’un adayı, şarkı sözleri nedeniyle yarışmadan men edilmişti.

Diğer Haberler

Başa dön tuşu