DünyaGenelKıbrısManşetToplumTürkiye

Ev alımında 15 altın kural

Deprem felaketinin ardından herkes oturduğu konuttan şüphe duymaya başladı. Uzmanlar yeni alınacak evler konusunda uyarılar yapıyor

Konut uzmanları projeden, birmiş veya ikinci el ev alırken, dikkat edilmesi gerekenleri sıraladı

Türkiye’de binlerce kişinin hayatını kaybetmesine neden olan 6 Şubat depremleri sonrasında gözler ve dikkatler inşaat sektörüne yöneldi. Herkes oturduğu konuttan şüphe duymaya başlarken, uzmanlar yeni alınacak evler konusunda uyarılar yapıyor. Uzmanların 15 altın kurala bağladığı uyarılar şöyle:

 

PROJEDEN KONUT ALIRKEN:

1- Projeden konut satın almanın en önemli 1’nci kuralı, her projeden konut satın alınmaz. İnşaat firması hakkında detaylı bilgi edinilmeli, firmanın yaptığı işler ve mali yapısı incelenmeli. İleride konutun değerini artıracak projelere uygunluğa dikkat edilmeli.

2- Projedeki daire tiplerine bakılmalı. Projede, 1+1 mi, 2+1 mi, 3+1 mi yoğunlukta incelenmeli. Örneğin 1+1 dairelerin yoğun olduğu bir projede, 3+1 dairelerin fiyatları ciddi bir yükselme göstermez.

3- İnşaatta kullanılacak malzeme kalitesi hakkında firmaya sorular sorulmalı. İç malzeme hakkında da bilgi edinilmeli.

4- Projedeki dairelerin konumlarına bakılmalı. Dairenin, güney cephe veya kuzey cephede olması, yine dairenin baktığı manzara fiyatını etkiler.

5- En yakın merkeze olan uzaklığı önemli. Okula, alışveriş merkezlerine, hastaneye vs. uzaklığı değerlendirilmeli.

6- Noterde inşaat firması ile imzalanacak sözleşmede satın alınacak dairenin özellikleri hakkında detaylı bilgiler yer almalı.

BİTMİŞ KONUT ALIRKEN:

7- Bitmiş konut satın alınırken, elektrik ve su bağlantısının durumu önemli. İnşaat bitince iskânı alınacaksa sözleşmeye dikkat edilmeli.

8- Bitmiş konutun projesi incelenmeli. Projede evin metrekaresi 150 metrekare olurken, gerçekte evin metrekaresi 90 metrekare olabilir. (Bazı inşaat firmaları ortak alanları evin metrekaresine ekliyor)

9- Bitmiş projede kullanılan malzeme kalitesi değerlendirilmeli. Salon, banyo, mutfak, kapılar, pencereler incelenmeli.

10- Bitmiş projenin en yakın merkeze olan yakınlığı ve bölgeye gelecekte yapılabilecek yatırımlar hakkında bilgiler edinilmeli. Bölgedeki konutların fiyatları ve kiraları değerlendirilmeli.

11- Bitmiş projeden daire satın alınmaya karar verilince, Tapu için işlemler başlatılmalı. Seçilen konut ile tapuda alınan konut aynı olmayabilir. Ekspertiz raporu da önemli.

İKİNCİ EL KONUT ALIRKEN:

12- İkinci el konutlarda binanın yaşına bakılırken, depremlerde hasar alıp almadığına dair ilgili bilgi alınmalı. Kat mülkiyetine bakılmalı. Konutun iskânı sorgulanmalı.

13- Eğer, ileride dönüşüme gireceği öngörülerek, yatırım amaçlı hasarlı bir konut alınacaksa, kat mülkiyeti mi, kat irtifakı mı olduğuna bakılmalı. İskânı ve arsa payı incelenmeli.

14- Dairenin iç mekânı olan odaları, mutfağı, banyosu incelenmeli. Dairede masraf var mı değerlendirilmeli.

15- Konutun, en yakın merkeze olan yakınlığı ve bölgeye gelecekte yapılabilecek yatırımlar hakkında bilgiler edinilmeli. Bölgedeki konutların fiyatları ve kiraları değerlendirilmeli.

Diğer Haberler

Başa dön tuşu