DünyaEkonomiManşet

Ev fiyatlarında 14 yılın en hızlı düşüşü

Birleşik Krallık genelindeki ev fiyatları Mart ayında, yıllık bazda rekor seviye geriledi

Birleşik Krallık genelindeki ev fiyatları Mart ayında, yıllık bazda rekor seviye geriledi

Nationwide’ın verilerine göre, Mart ayında ev fiyatları, bir yıl öncesine kıyasla %3.1 oranında düşüş gösterdi

Fiyatlardaki düşüş, alıcıları hareketlendirirken, bankaların onayladığı mortgage sayısı son 6 ayda ilk kez arttı

TEMMUZ 2009’DAN BU YANA

Birleşik Krallık genelindeki ev fiyatları Mart ayında, yıllık bazda son 14 senenin en hızlı seviyesinde düştü. Nationwide tarafından yayınlanan verilere göre, Mart ayında ev fiyatları, bir yıl öncesine kıyasla %3.1 oranında düşüş gösterdi. Bunun, ev fiyatlarında Temmuz 2009’dan bu yana görülen en büyük yıllık düşüş oranı olduğu belirtildi. Nationwide tarafından yapılan açıklamalarda, mini-bütçenin finans piyasalarında yarattığı karışıklığın ardından, konut piyasasının geçen yıl bir “dönüm noktasına ulaştığı” ifade edildi. O dönemden beridir, konut piyasasındaki hareketliliğin durgunlaştığı aktarıldı.

ENFLASYON BASKISI SÜRÜYOR

Gelişmeleri değerlendiren Nationwide’ın baş ekonomisti Robert Gardner, konuyla ilgili şu açıklamayı yaptı: “Tüketici güveni zayıf olduğu ve hane halkı bütçeleri de enflasyon nedeniyle baskı altında olmaya devam ettiği için, piyasanın yakın dönemde fazla ivme yakalaması zor olacak.” Bu arada, Nationwide konut fiyat endeksi beklenenden fazla düştü. Açıklanan son raporda, Nationwide Konut Fiyat Endeksi’nin önceki ay içinde dönemsellik dışı %-0.8’den %-0.5’e düştüğü bildirildi. Endeksi değerleri geçen ay da %-0.3% oranında gerilemişti.

MORTGAGE ONAYLARI 6 AY SONRA ARTTI

Öte yandan, İngiltere Merkez Bankası (BoE), Şubat ayında bankaların onayladığı mortgage sayısının, son altı ayda ilk kez artış gösterdiğini açıkladı. BoE verilerine göre, Şubat’ta onaylanan mortgage sayısı 43 bin 536’ya yükseldi. Bir önceki ayda bu rakamın 39 bin 647 olduğu görülmüştü. Buna rağmen, uzmanlar, faizlerdeki artış nedeniyle piyasanın pandemi dönemlerindeki gibi hareketli günlere dönmesini beklemiyor. Aksine, piyasadaki hareketliliğin 2023’te, 2022’ye kıyasla %30 daha az olması öngörülüyor. BoE, geçen hafta taban faizini üst üste 11’inci kez yükselterek %4,25 seviyesine çıkarmıştı.

Diğer Haberler

Başa dön tuşu