DünyaEkonomiKıbrısManşet

Ev fiyatlarındaki düşüş 2025’e kadar sürecek

İngiltere’nin en büyük mortgage sağlayıcısı Halifax’a göre, ev fiyatları 2025 yılına kadar düşmeye devam edecek

İngiltere’nin en büyük mortgage sağlayıcısı Halifax’a göre, ev fiyatları 2025 yılına kadar düşmeye devam edecek.

 2023’TE 4.7 DÜŞÜŞ BEKLENTİSİ
İngiltere’nin en büyük mortgage sağlayıcısı Halifax, ev fiyatlarının 2025 yılına kadar düşmeye devam etmesini beklediklerini açıkladı. Firmanın uzmanları ülkedeki ev fiyatlarının bu yıl %4.7 oranında, 2024 yılında ise %2.4 oranında düşeceğini tahmin ediyor. BBC tarafından yayınlanan habere göre ise bankalar, ev satışlarında yavaşlama olmasını borçlanma masraflarındaki yükselişe bağlıyor. Fiyat düşüşlerini tetikleyen en önemli faktörün ise borçlanma maliyetlerindeki artışlar olduğu vurgulanıyor.

HÜKÜMETTEN İLK ALICILARA YARDIM
Halifax’ı bünyesinde barındıran Lloyds Banking Group, ev fiyatlarında gelecek iki yıl boyunca düşüş görülse de uzun dönemde fiyatlarda istikrar sağlanmasının beklendiğini açıkladı. Ülke genelindeki ortalama ev fiyatının 2027 yılına kadar %0.6 seviyesinde artması bekleniyor. Öte yandan, İngiltere hükümetinin, ilk kez ev almak isteyenlere yardım amacıyla başlatılan mortgage garantisi uygulamasının süresini uzatmayı değerlendirdiği vurgulanıyor. Ülke basınına göre hükümetin ilk evini almak isteyenlere yönelik yardımlar yapmak istediği, bu amaçla da mortgage garantisi uygulamasını uzatmanın da bu yardımların bir parçası olabileceği belirtiliyor

MORTGAGE FAİZİ %6.24 SEVİYESİNDE
İngiltere Merkez Bankası (BoE) tarafından belirlenen taban faizi, şu anda %5.25 ile son 15 yılda görülen en yüksek seviyede. Enflasyonu kontrol altına almak adına Aralık 2021’den beri taban faizinde üst üste artışlar yapıldı. Bunun sonucunda da bankalar, mortgage anlaşmaları da dahil olmak üzere borçlanma masraflarını yükseltti. Finansal bilgi sağlayan Moneyfacts’ın son verilerine göre, iki yıl sabit faizli bir mortgage anlaşması için belirlenen ortalama faiz oranı, şu anda %6.24 seviyesinde. Moneyfacts’ın son verilerine göre, iki yıl sabit faizli bir mortgage için uygulanan faiz oranı %6.24 seviyesinde.

Diğer Haberler

Başa dön tuşu