GenelKıbrısManşet

Ev içi şiddet yasa taslağı Meclis’te görüşülecek mi?

Bugün saat 10.00’da toplanması beklenen Cumhuriyet Meclisi Genel Kurulu, Başbakan Ersan Saner’in izolasyon altında olması nedeniyle toplanamayabilir. Meclis oturumunun açılıp açılmayacağı tartışma konusu olurken, ‘Ev İçi Şiddet Yasa Taslağı’nın görüşülüp görüşülmeyeceği ise muallakta kaldı.

Bugün saat 10.00’da toplanması beklenen Cumhuriyet Meclisi Genel Kurulu, Başbakan Ersan Saner’in izolasyon altında olması nedeniyle toplanamayabilir.

Meclis oturumunun açılıp açılmayacağı tartışma konusu olurken, ‘Ev İçi Şiddet Yasa Taslağı’nın görüşülüp görüşülmeyeceği ise muallakta kaldı.

“Ev İçi Şiddeti Önleme ve Ev İçi Şiddet Gören Kişilerin Korunmasına İlişkin Yasa Tasarısı”nın ivediliğinin Meclis Genel Kurulu’nda oylanması beklenen birçok tasarı arasında.

Geçtiğimiz günlerde de 23 Sivil Toplum Örgütü, Meclis önünde ‘Ev İçi Şiddet Yasa Taslağı’nın ivedilikle yasalaşması için basın açıklaması yaparak, taslağın biran önce yasalaşması gerekliliğine dikkat çekmişti.

Gerekli yasal düzenlemelerin ivedilikle yapılmasını talep eden Sivil Toplum Örgütleri temsilcileri, Milletvekillerine seslenerek, “Sizden halkın her kesimini temsil etmek için aldığınız görev çerçevesinde, yasa hükmünde olan ve meclisimizden geçen kadın ve çocuklara karşı şiddeti önleyen yasaların etkin bir şekilde uygulanması için gerekli olan yasaların biran önce geçmesi bağlamında, uluslararası yasalara ve Avrupa Birliği’ne uyumlu olan aile içi yasa taslağını ivedi olarak gerekli süreçlerden geçirerek yasalarımıza katmanızdır” çağrısı yapmıştı.

Hazırlanan tasarının ivediliğinin alınarak, komitede tüm paydaşların görüşleri dinlenerek son şeklinin verilmesinin ardından Meclis’te kabul edilerek yaşam bulması bekleniyor.

Bilimsel araştırmalar, ülkede her 3 kadından birinin ev içi fiziksel şiddete maruz kaldığını gösterirken, pandemi döneminde de ev içi şiddet oranlarında artış gözlemlendi.

Bu veriler, 10 yılda ev içi şiddetle mücadele yolculuğunda ileri adımlar atılmış olsada halen atılması gereken adımlar olduğunu ortaya koymakta.

Diğer Haberler

Başa dön tuşu