EkonomiGenelKıbrısManşet

Ev kiralamada ucuzluk ilk kriter

Giderek düşen gelirler ve TL’nin değer kayıpları ülkemizdeki ev kiralama kriterlerini de değiştirdi

Giderek düşen gelirler ve TL’nin değer kayıpları ülkemizdeki ev kiralama kriterlerini de değiştirdi

EVİ GÖRMEDEN KİRAYI SORUYORUZ

KKTC genelinde konut kiraları son bir yılda Türk Lirası’nın yabancı para birimleri karşısında aşırı değer kaybı yaşamasıyla TL bazında %100’ü bulan oranlarda arttığı saptandı. Ancak, döviz cinsinden de %30’ları bulan oranda artışlar olduğu da dikkati çekti. Yaşanan bu gelişmeyle, ev kiralayanların kriterlerinde de önemli değişiklikler oldu. Ülkemizdeki emlak sektörü temsilcilerine göre, geçmiş yıllarda ev-iş/ev-okul yakınlığı, sağladığı konfor, ulaşım kolaylığı, mimari yapı ve bina yaşı ile depreme dayanıklılık gibi özellikler aranırken, 2022’de ilk sıraya “fiyat” yükseldi. Ev kiralamada hızlı artan fiyatlar nedeniyle “gelire uygunluk” ve “ucuzluk” kriterleri öne çıktı.

4 KİŞİLİK AİLEYE EN AZ 400 STERLİN

GIYNIK Property’nin yaptığı fiyat analizine göre ülkede kiralık ev ve apartman dairelerinin neredeyse %70’i 400 sterlin ile 1000 sterlin bandında yer alıyor. Yaklaşık 3 bin 500 kiralık konutun 1,500’ü 400-600 sterlin bandında, 1,500’ü 601-800 sterlin bandında, 500’ü de 801-1,000 sterlin bandında yer alıyor. Geriye kalan kiralık konutlar 1,000 sterlinin üzerinde kiralanırken, ülkede içinde yaşanabilecek en ucuz konut 400 sterlinden başlıyor.

TÜRKİYE’DE ÜST SINIR GELMİŞTİ

Öte yandan söz konusu durum Türkiye için de geçerli. Bir yıllık dönemde Türkiye genelinde konut kiralarının %100’ü aşması dolayısıyla kiralara en fazla %25 zam üst sınırı getirilmişti. Ancak, basında yer alan haberlere göre ev sahipleri bu uygulamayı delmeye veya kiracılarını evden çıkarmaya çaba harcıyor. Emlakjet.com verilerine göre Türkiye genelinde eskiden, ev–iş arasındaki mesafe, bina yaşı ve depreme dayanıklılık gibi kriterler ön planda iken, artık öncelik en uygun fiyatlı ev oldu.

Diğer Haberler

Başa dön tuşu