DünyaEkonomiGenelManşet

Ev satıcıları fiyat kırdı!

Emlak sitesi Rightmove, Birleşik Krallık’ta satışa çıkarılan evler için istenen fiyatların düştüğünü açıkladı

Emlak sitesi Rightmove, Birleşik Krallık’ta satışa çıkarılan evler için istenen fiyatların düştüğünü açıkladı

ORTALAMA FİYAT: 359 BİN STERLİN

Birleşik Krallık konut piyasasında satışa çıkarılan evler için istenen ortalama fiyatların geçen aya kıyasla yüzde 2.1 oranında azaldığı ortaya çıktı. Emlak sitesi Rightmove tarafından açıklanan verilere göre, istenen ortalama fiyatlar, Aralık ayının başında 359 bin 137 sterline geriledi. Ülkedeki ortalama ev fiyatları da kasım ayında yüzde 1.1 oranında düşüş göstermişti. Buna rağmen, Rigtmove verileri, evler için istenen ortalama fiyatın, geçen yılın aynı dönemine kıyasla yüzde 5.6 daha fazla olduğunu gösteriyor. Yine de gelecek sene fiyatlarda yüzde 2 oranında bir düşüş beklendiği de belirtildi.

YILLIK BAZDA DÜŞÜŞ YOK

The Guardian gazetesinin haberine göre, yeni veriler de konut piyasasının hızla yavaşladığına yönelik bulgulara bir yenisini daha eklemiş oldu. Geçen hafta Halifax’ın yayınladığı veriler, Kasım ayında ülkedeki ortalama ev fiyatının yüzde 2.3 oranında düştüğünü göstermişti. Halifax tarafından verilerde, ülke genelindeki ortalama ev fiyatının kasım ayında 285 bin 579 sterlin olduğu görüldü. Ev fiyatlarındaki yıllık artış hızı ise yüzde 8.2’den yüzde 4.7’ya kadar düştü.

PİYASADA YAVAŞLAMA BEKLENİYORDU

BBC’nin haberine göre, mortgage faizlerindeki artışlar, ekonomik belirsizlik ve giderek artan hayat pahalılığı, konut piyasasını etkiliyor. Halifax’tan Kim Kinnaird, konuyla ilgili şu açıklamalarda bulundu: “Bilinen ekonomik zorluklar ve son birkaç yıldaki büyük ev fiyatı enflasyonu da göz önünde bulundurulduğunda, piyasada yavaşlama zaten bekleniyordu. Yine de bu ayki düşüş, son aylardaki piyasa istikrarsızlığının en kötü halini yansıtıyor. Habere göre, konut fiyatları, geçen yılın aynı dönemine kıyasla 12 bin sterlin artmış durumda. Fiyatların, Mart 2020’deki pandemi başlangıcına göreyse 46 bin 403 sterlin daha fazla olduğu belirtiliyor.

 

Diğer Haberler

Başa dön tuşu