EkonomiGenelGüney KıbrısManşet

Ev satışlarına faiz tehdidi!

Güney Kıbrıs’ta konut kredilerindeki faiz artışları borçluları zorlarken, konut satışlarını da etkiliyor

Güney Kıbrıs’ta konut kredilerindeki faiz artışları borçluları zorlarken, konut satışlarını da etkiliyor

Avrupa Merkez Bankası’nın faizleri sürekli artırması mortgage faizlerini de yükseltiyor

Güney’de birçok aile konut kredisi taksitini öderken zorlanmaya başladı

Konut piyasası, Kuzey Kıbrıs’ta olduğu gibi “yabancıların” alımlarıyla teselli buluyor

ECB’NİN FAİZ ARTIŞLARI TETİKLİYOR

Güney Kıbrıs’ta konut piyasası artan konut faizlerinden endişe duyuyor. Binlerce kişi, aylık konut kredisi (mortgage) taksitlerinin yüzlerce Euro arttığını gören binlerce borçlu ise gelişmeleri korku içinde izliyor. Avrupa Merkez Bankası’nın (ECB) enflasyonla mücadele etmek için faiz oranlarını yükseltmeye devam edeceğine dair göstergelerle birlikte, emlak sektöründeki gerileme korkuları arttı. ECB, Temmuz ayından bu yana faiz oranlarını üç puan artırırken, 16 Mart yönetim kurulu toplantısından önce şimdiden 50 baz puanlık bir artışın sinyalini verdi. Bazı çevreler ise 75 baz puanlık daha fazla zam bekliyor.

KONUT TAKSİTLERİ 400-500 EURO ARTTI

Güney Kıbrıs’tan yayın yapan Financial Mirror’a göre, ECB’nin faiz artışları aylık mortgage taksitlerinin birkaç yüz Euro artmasına neden olurken, her faiz artırımında bu miktar biraz daha yükseliyor. Temmuz 2022’de mortgage faizleri %2.5-%3 aralığında iken bir kişi 20 yıl geri ödemeli 200 bin Euro kredi çekmiş olsaydı, taksiti 1,060 Euro idi. Ancak, ECB faiz oranlarını artırdığı için mortgage faiz oranları şu anda %5.5-%5.75’e çıktı. 200 binlik bir kredi için aylık ödeme 345 Euro artış gösterdi. Mart ortasında beklenen ek artış sonrasında genel faiz oranı %6 ile %6.3 arasında olacağı için aylık taksit 1.470 Euro’ya çıkacak.

YERLİLERİN ALIMLARI DÜŞÜYOR

Financial Mirror’a konuşan emlakçılar, artan enflasyon ve faiz oranları nedeniyle konut piyasasındaki talepte düşüş olduğunu söyledi. Emlakçılara göre, bu gelişmeler yüksek enflasyon oranları nedeniyle mücadele eden haneler üzerinde ek bir baskı oluştururken, genç çiftler artık mortgage almadan önce iki kez düşünmeye başladı. Emlakçılar, ceplerinde nakit para olan yerli ve yabancılar sayesinde pazarın hala canlı olduğuna da işaret ederken, “Ancak, bu kaynak da yavaş yavaş kuruyacak yerli alıcıların sıkıntısı sürerse sektör krize girecek” dediler.

Diğer Haberler

Başa dön tuşu