KıbrısManşetSağlıkSürmanşet

Evde karantinayı denetleyecek otorite şart!

Karantina uygulaması için devlet için ciddi bir maliyete neden olurken, evde karantina yöntemindeyse karantinada olan kişilerin denetimini ve ihlallerin tespitini zorlaştırıyor

GIYNIK ÖZEL – MEHTAP TEKİN

1 Temmuz tarihi itibariyle karantinasız girişlerin başlamasının ardından, covid-19 salgınının yeniden patlak verdiği ülkemizde, covid-19 salgınındaki vaka artışlarından endişe eden toplumun baskısıyla 7 gün karantina uygulamasını devreye koyan hükümet, karantina otellerinin maddi yükünü daha fazla kaldıramıyor.

Karantina uygulaması için devlet için ciddi bir maliyete neden olurken, evde karantina yöntemindeyse karantinada olan kişilerin denetimini ve ihlallerin tespitini zorlaştırıyor. ‘Test sonucu çıkana kadar kendini izole etme’ kuralına dahi uymayan, karantina merkezlerinden kaçarak karantina kurallarını ihlal eden kişilerin olduğu ülkemizde, ev karantinasını denetlemek için devreye elektronik bileklik uygulaması girecek.

Sağlık Bakanı Dr. Ali Pilli’nin açıklamasına göre; İlk etapta 250 adet bileklik karantina merkezinde bulunanlara ve ülkeye 3 günlük süre için giriş yapan yolculara takılacak. Konuyla ilgili GIYNIK Gazetesi’nin görüşlerine başvurduğu hekimler, elektronik bileklik uygulamasının karantina merkezi uygulamasından daha insani bir durum olduğunu savunurken, takip sistemi ve denetimin çok sıkı çalışması gerektiğini vurguladı.

ALDAĞ, “DÜNYADA GÜZEL ÖRNEKLERİ VAR”

Elektronik bileklik uygulamasının dünyada güzel örnekleri olduğunu ancak ülkemizdeki denetim altyapısının yeterli olup olmadığı konusunda endişeli olduklarını vurgulayan Göğüs hastalıkları uzmanı Doktor Yağmur Aldağ, “Takip sistemi iyi çalışırsa iyi bir uygulama olacağına inanıyorum” dedi.

BAYRAKTAR, “İNSANLARIN PSİKOLOJİLERİ BOZULDU”

Elektronik kelepçeyle takip sisteminin başarılı şekilde çalışması ve karantina merkezi uygulamasının sonlandırılabilmesi temennisinde bulunan Enfeksiyon hastalıkları Uzmanı Doktor Nesil Bayraktar, “Pandemi merkezleri doldu,  yer bulmakta sorun yaşıyoruz, ev karantinası özellikle çocuklu aileler için çok iyi olacak, artık insanların psikolojileri bozuldu” şeklinde konuştu.

DİZDARLI, “UMARIM İYİ SONUÇ ALIRIZ”

“Her ne kadar İnsan haklarına aykırı gibi görünse de elektronik bileklik takmak otel odasına kapanmaktan iyidir” diyen Emekli Başhekim Dr. Bülent Dizdarlı, hangi sistem olursa olsun, uygulayan ve yönetenler aynı doğrultuda olmaması halinde sistemin çalışmayacağını vurguladı. Bileklik takılanların sıkı denetiminin yapılmasının önemli olduğunu vurgulayan Dizdarlı “bekleyip göreceğiz, umarım iyi sonuç alırız” dedi.

Diğer Haberler

Başa dön tuşu