GenelKıbrısManşet

Eyleme destek de tepki de artıyor

Hayvan üreticilerinin Başbakanlık önünde devam eden eylemi 5’inci gününde

Hayvan üreticilerinin Başbakanlık önünde devam eden eylemi 5’inci gününde

Üreticilerin eylemine destek verenler de eylemi sert şekilde eleştirenler de arttı.

Ekonomik Örgütler Platformu: “Çözüm vardır” diyerek, tarafları diyaloğa çağırdı

GENEL GREVE GİDİLECEK Mİ?

Hayvan üreticilerinin, hükümetin hayvancılık politikalarını protesto etmek için 20 Mayıs’ta başlattığı araçlı eylem 5’inci gününde. Et ithalatını, girdi maliyetlerindeki yükselişi, çiğ süt ve canlı hayvan fiyatını belirleme politikasını protesto için eylem kararı alan Hayvan Üreticileri ve Yetiştiricileri Birliği’ne bazı sivil toplum örgütleri ve siyasi partiler de destek veriyor. Başbakan Ünal Üstel beş gündür kapısında bekleyen üreticilerle dün de görüşmezken, sendikaların “genel grev” konusunda verdiği süre bugün doluyor. Üreticilere destek veren Kasaplar Birliği, Çiftçiler Birliği, Türk-Sen, El-Sen, Hür-İş, Koop-Sen, KTAMS, BES, KTÖS ve Dev-İş önceki gün yaptıkları toplantıda, hükümetin aldığı ithal et kararını bugün iptal etmemesi halinde Pazartesi günü genel greve çıkılacağını duyurmuştu.

KARPUZ VE YUMURTA ATILDI

Hayvan Üreticilerinin hükümetin hayvancılık politikalarını protesto ettiği eylem geçtiğimiz günler kadar olmasa da dün yine hareketliydi. Başbakanlık önündeki eylemin dördüncü gününde balya yakmaya devam eden üreticiler, eyleme oğlak da getirdi. Başbakanlık önüne karpuz bırakan eylemciler, Bayındırlık ve Ulaştırma Bakanlığı binasına ise yumurta ve karpuz attı. Eyleme, CTP Milletvekili Fide Kürşat, eski bakanlardan Serdar Denktaş ve MDP Başkanı Buray Büsküvütçü de gelerek, destek belirtti. Açıklamalarına dün de devam eden Birlik Başkanı Mustafa Naimoğulları, Sesimizi duyurmaya çalışıyoruz. Genel eyleme doğru gidiyoruz. Biz buradan gidecek değiliz” diye konuştu.

DİYALOG ÇAĞRISI

Bu arada, Ekonomik Örgütler Platformu (EÖP), “Et sorunu ile ilgili tüm çevreleri diyaloğa ve toplumsal çıkarlara uygun çözümler bulmaya” davet etti. Ticaret Odası, Sanayi Odası, Esnaf ve Zanaatkarlar Odası, İnşaat Müteahhitleri Birliği ve Otelciler Birliği’nden oluşan EÖP, yazılı açıklamasında, gelişmelerin endişeyle izlediği bildirildi. Örgütler, hükümetten hayvancılara kadar tüm kesimleri ivedi olarak diyalog masasında bir araya gelmeye çağırdı ve bu masada etkin bir şekilde yer alarak çözüm yolları üretilmesine katkıda bulunmaya hazır olduklarını duyurdu. Öte yandan, dün eylemcilerin bir keçinin üzerine “Üstel”, bir keçinin üzerine “Arıklı” yazılı kağıtlar asması pek çok kişinin tepkisine neden oldu. Vatandaşlar “çok ayıp” dedi.

 

Fotoğraflar: Sagheer Ul Hassan Rajwa

Diğer Haberler

Başa dön tuşu