EkonomiGenelKıbrısManşet

Eyvah! Çalışanın vergi yükü artıyor

Hayat pahalılığına çare bulamayan hükümet maliyenin kasasını doldurmak için yine çalışanların cebine al atacak

Hayat pahalılığına çare bulamayan hükümet maliyenin kasasını doldurmak için yine çalışanların cebine al atacak

BU KEZ MEMURLAR DA BÜYÜK ZARAR GÖRECEK… KKTC Cumhuriyet Meclisi gündemine taşınan bir tasarı ile ücretlinin vergi diliminin, dolayısıyla ‘memurlar dâhil’ halkın çok geniş bir kesiminin vergi yükünün artırılması hedefleniyor. Hükümetin ‘gelirlerini artırmak için(!)’ sessiz-sedasız yapmaya çalıştığı yeni vergi düzenlemesi dışarıya sızarken, çok büyük tepkileri de beraberinde getirdi. Genellikle memur kesiminin ‘bize nasıl olsa dokunmaz’ anlayışıyla ilgilenmediği vergi düzenlemeleri bu kez geçerli bir argüman olmayacak. Çünkü, hayat pahalılığına karşı kendilerini belli ölçülerde koruyacak maaş zamlarına erişemeyecek.

ÇALIŞANIN CEBİNE EL ATILACAK… Kuzey Kıbrıs Bankalar Birliği Başkanı Olgun Önal sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımla hükümetin hazırlanan yasa tasarısı ile yüzde 10’luk vergi indiriminin kaldırılarak, matrah dilimleri ile vergi oranlarının yükselteceğini ve böylelikle maaşlı çalışanların vergi yükünün artırılacağını açıkladı. Önal, “Hükümet yüzde 10’luk vergi indirimini kaldıracak. Bu durumda ücretli çalışanlar için maaş artışı bu yıl için hayal olacak. Hayat pahalılığına çare bulamayan hükümet maliyenin kasasını doldurmak için yine işçilerin cebine al atacak” derken, hayat pahalılığının yönetilemez şekilde ücretli kesimin canını acıttığı bir dönemde bunun çok yanlış bir uygulama olacağını ifade etti. Önal, bu uygulama ile işverenlerin yeni yıl için bütçeledikleri maaş artışlarının çok önemli bir bölümünün ücretli çalışanlar yerine Maliye’nin kasasına gideceğini vurguladı.

GÜNEY’DEKİ VERGİ DİLİMLERİ… Olgun Önal Güney Kıbrıs’taki yıllık kazancın üzerinden alınan vergi uygulaması hakkında da bilgi verirken, şu tabloyu ortaya koydu:

– 19,500 Euro brüt kazanca kadar %0
– 19,501 Euro –28,000 Euro arası için %20%
– 28,001 Euro –36,300 Euro arası için %25%
– 36,301 Euro –60,000 Euro arası için %30%
– 60,000 Euro + için %35

Güney’de aylık 1,500 Euro alan bir çalışan hiç vergi ödemezken bizde bu tutarın TL karşılığını kazanan bir kişi %40 vergi ödeyecek.

Diğer Haberler

Başa dön tuşu