KıbrısManşet

Fahiş fiyatlara karşı önlem alan yok!

Sebze ve meyve fiyatlarının ülkemizde ‘ateş pahasına’ satılması, vatandaşların tepkisine neden oluyor.

Gıynık Gazetesi’nin yaptığı piyasa araştırmasında, etiket fiyatlarındaki yükselişin devam ettiği ve vatandaşın fiyatların yüksekliğinden marketlere gitmeye korkar olduğu gözlerden kaçmazken, devletin en kısa zamanda fahiş fiyatlara bir önlem alması gerektiği belirtildi

SEBZE VE MEYVE ATEŞ PAHASI ÖNLEM ALAN YOK…   Sebze ve meyve fiyatlarının ülkemizde ‘ateş pahasına’ satılması, vatandaşların tepkisine neden oluyor. KKTC’de 4-5 ay öncesine göre meyve, sebze fiyatlarındaki uçurum, tüketiciye “Bu kadarı da fazla. Sağlıklı beslenemiyoruz” dedirtiyor. Eskiden sebze ve meyve fiyatlarının kuzeye göre daha uygun olması nedeniyle kaçışı güneyden alışveriş yapmakta bulan vatandaşın Euro’nun 15 TL’yi aşmasıyla bu kapısı da kapandı.

KIRMIZIBİBERİN KİLOSU 44.90, KABAĞIN 37.90…   Yapılan piyasa araştırmalarına göre, KKTC’de süpermarketlerde 1 kilo domates 25.90 TL’den, salatalık 33.30 TL’den, Kırmızıbiber 44.90 TL’den, sarma 39.90 TL’den, patlıcan 37.90TL’den, kabak 37.90 TL’den, havuç 8.90 TL’den, kolokas 29.99 TL’den satılıyor.  

KIRMIZIBİBERİN KİLOSU 44.90, KABAĞIN 37.90…

VATANDAŞLAR SEBZE VE MEYVEYİ SOFRALARINA AZ KOYMAYA BAŞLADI… Güney Kıbrıs’ın kuzeye göre meyve ve sebze fiyatlarında daha pahalı olmasıyla nasıl hareket edeceğini şaşıran vatandaş, sebze ve meyveyi sofraya daha az koymaya başladı. Süpermarketlerde sebze ve meyve fiyatları cep yakıyor, yağ, salça, et, tavuk gibi gıdaların fiyatları ise bütçeyi gerçek anlamda zorluyor.

SIVI YAĞLAR FAHİŞ FİYATTAN SATILMAYA DEVAM EDİYOR… Hemen her yemekte en az 1 yemek kaşığı kadar kullanılan sıvı yağın, süpermarketlerde etiket fiyatı hatırı sayılır miktarda. Sıvı yağlar, süpermarketlerde kiloluk şişelerde ve tenekelerde satılıyor. Teneke yağların fiyatı süpermarketlerde, 96.99 TL ile 489,99 TL arasında değişiyor.  Güney Kıbrıs’ta ise 2 lt. 4.79 Euro, 3 lt. sıvı yağ 5.75 ile 5.99 Euro, 4 litrelik yağlar 9.19 Euro 5 litrelik ise 10.99 Euro olarak vatandaşa yansıyor.  

GIYNIK ÖZEL

Sebze ve meyve fiyatlarının ülkemizde “ateş pahasına” ulaşması, vatandaşların tepkisine neden oluyor. KKTC’de 4-5 ay öncesine göre meyve, sebze fiyatlarındaki uçurum, tüketiciye “Bu kadarı da fazla. Sağlıklı beslenemiyoruz” dedirtiyor. Yapılan fiyat araştırması, fiyatlar arasındaki uçurumu belirgin olarak ortaya koydu.

 

Elektrik, su, telefon faturalarını ödedikten sonra maaşından elinde kalan para ile bir de kirasını ve varsa banka taksitini ödeyen asgari ücretli bir vatandaş, süpermarket alışverişinde iki kere düşünüyor.

Kış aylarında ateş pahası olan sebze ve meyvelere, bugün de güç yetmiyor. Eskiden sebze ve meyve fiyatlarının kuzeye göre daha uygun olması nedeniyle kaçışı güneyden alışveriş yapmakta bulan vatandaşın Euro’nun 15 TL’yi aşmasıyla bu kapısı da kapandı.

 

FİYATLAR BÜTÇEYİ ZORLAMAYA BAŞLADI

Güney Kıbrıs’ın kuzeye göre meyve ve sebze fiyatlarında daha pahalı olmasıyla nasıl hareket edeceğini şaşıran vatandaş, sebze ve meyveyi sofraya daha az koymaya başladı. Süpermarketlerde sebze ve meyve fiyatları cep yakıyor, yağ, salça, et, tavuk gibi gıdaların fiyatları ise bütçeyi gerçek anlamda zorluyor. Kazancın TL olduğu KKTC’de giderlerin çoğu Sterlin üzerinden. Yürürlükteki asgari ücret net 6 bin 90 TL. Meyveler de en az sebzeler kadar ateş pahası, özellikle süpermarketlerde fiyatlar tavan yapmış durumda. Süpermarketlerin et ve tavuk reyonları da etiket fiyatları ile dikkat çekiyor. Yemeklerin olmazsa olmazı sıvı yağlar ise kiloluk şişelerde ve 5 kiloluk tenekelerde satışa sunulurken teneke yağların tüketiciye satışı 96.99 TL ile 489,99 TL arasında değişiyor.  

REKOR TAZE FASULYEDE

Yaptığımız piyasa araştırmalarına göre, KKTC’de süpermarketlerde 1 kilo domates kilosu 25.90 TL’den, salatalık 18.90 TL’den, Kırmızıbiber 44.90 TL’den, sarma 39.90 TL’den, patlıcan 37.90TL’den, Kabak 37.90 TL’den, Havuç 8.90 TL’den, Kolokas 29.99 TL’den satılıyor.  

MEYVELERİN YANINA YAKLAŞILMIYOR

Süpermarketlerde meyve fiyatları da oldukça yüksek. Gıynık’ın yaptığı piyasa araştırmasına göre,  süpermarketlerde 1 kilo Armut 24.90 TL’den Nar 16.90 TL’den Greyfruit 5.90 TL’den satılıyor.

1 TENEKE YAĞI 489 TL


Hemen her yemekte en az 1 yemek kaşığı kadar kullanılan sıvı yağın, süpermarketlerde etiket fiyatı hatırı sayılır miktarda. Sıvı yağlar, süpermarketlerde kiloluk şişelerde ve tenekelerde satılıyor. Teneke yağların fiyatı süpermarketlerde, 96.99 TL ile 489,99 TL arasında değişiyor.  Güney Kıbrıs’ta ise 2 lt. 4.79 Euro, 3 lt sıvı yağ 5.75 ile 5.99 Euro, 4 litrelik yağlar 9.19 Euro 5 litrelik ise 10.99 Euro olarak vatandaşa yansıyor.  

 

VATANDAŞI DENETİM İSTİYOR


Vatandaşlar, KKTC’deki fiyatlarda keyfi artışlar olduğu ve denetimsizlik bulunduğunu iddia ederek, 

“sebze ve meyve fiyatları fahiş boyutlara ulaştı, bu kadarı da artık fazla” diyor. Vatandaşın büyük çoğunluğu, sebze ve meyve alırken seçici davranmak zorunda kalıyor, birçok sebze ve meyveyi mutfaktan içeri sokamıyor. Esnaf, girdi maliyetlerinin yüksek olmasından dolayı ürünü pahalı satmak mecburiyetinde kaldığını iddia ederken, vatandaş fiyatların yükselişine akıl sır erdiremiyor. 

GAZI 205 TL’DEN SATIYORLAR

Bazı marketler ise gazın fiyatı 200 tl olmasına rağmen 205 Tl ye satması vatandaşların büyük tepkisine neden oluyor. Özellikle Gönyeli’deki bazı Market sahipleri tedarikçilerden dolayı vatandaşlara bu fiyatı yansıttıklarını ifade etti.

Diğer Haberler

Göz Atın
Kapalı
Başa dön tuşu