EkonomiKıbrısManşet

“Faiz” haftasında döviz artıyor

Türkiye’de piyasaların gözü kulağı açıklanacak olan faiz kararına çevrilirken, Türk Lirası’ndaki kayıpların daha da derinleştiği dikkati çekiyor.

Türkiye’de piyasaların gözü kulağı açıklanacak olan faiz kararına çevrilirken, Türk Lirası’ndaki kayıpların daha da derinleştiği dikkati çekiyor.

Ekonomistler, Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) Para Politikası Kurulu (PPK) toplantısında bir hafta vadeli repo ihale faiz oranının (politika faizi) 1,075 (bin 75) baz puan artırılarak %8.5’ten %19.25’e çıkarılacağını tahmin ediyor.

AA Finans’ın, 22 Haziran Perşembe günü gerçekleştirilecek PPK toplantısına yönelik beklenti anketi, 18 ekonomistin katılımıyla sonuçlandı.

Ekonomistlerin politika faizindeki değişikliğe ilişkin beklentilerinin medyanı 1.075 baz puan artırım yönünde gerçekleşti. Anket sonuçlarına göre, 350 ila 2 bin 150 baz puanlık bir artırım öngören ekonomistlerin politika faizi beklentileri %12 ile %30 arasında, yıl sonu politika faizi beklentileri ise %18 ile %35 arasında yer aldı. Ekonomistlerin yıl sonu politika faizi beklentilerinin ortalaması ise %25 oldu.

BLG Finansal Danışmanlık Kurucu Ortağı Belgin Maviş toplantıyla ilgili açıklamasında “Bir faiz artırımı gelecek” derken, 22 Haziran’daki karara kadar kur tarafının hareketli olacağını, borsa tarafında da hisse bazlı gelişmelerin yaşanacağını söyledi.

DOLARDA DÜŞÜŞ GÖRÜLÜR MÜ?

Maviş’in, “Dolarda düşüş görülür mü?” sorusuna verdiği cevap ise şöyle:
“Herkes bunu bekliyor ama benim özellikle TÜSİAD istişareleri sonrası gelen açıklamalardan gördüğüm kurun düşmesinden ziyade kurun belli bir bant içerisinde hareketinin beklentisi içerisinde olduklarını görüyorum.

Piyasa beklentisi ‘Merkez Bankası faiz artırırsa kur nereye gelir?’ sorusunun cevabını arıyor. Şu anda kurdaki hareketinin 22-23 bandında olduğunu düşünecek olursa Merkez Bankası’ndan çok agresif bir hamle gelmediği taktirde bu bant aralığı korunacak, ihracatçının hareket alanı rahatlayacaktır.

Merkez Bankası liralaşma stratejisini faizde güçlü duruşunu sürdürerek kur tarafındaki hareketleri biraz daha yakından takip edecektir. Kurun düşüşü değil belli bant içerisinde hareketinin önünü açacağı hamlelerin görülebileceğini düşünüyorum.”

STERLİNİN 31 TL’YE YOLCULUĞU

Faiz haftasının ilk gününde Türk Lirası’ndaki kötü gidişin sürdüğü görülüyor. TL’nin öğleden önceki değer kayıpları %1’e yaklaşırken, İngiliz Sterlini de 31 TL’ye olan yolculuğunu hızlandırdı.
Türkiye’de bankalararası piyasada saat 11.30 itibarıyla dolar/TL 23.68’den; Euro/TL 25.89’dan; sterlin/TL de 30.35’ten işlem görüyordu.

KKTC piyasasın ise Türkiye’ye açık fark atmaya devam ediyor. Aynı dakikalarda ülkedeki serbest piyasada dolar 23.83 TL’den; Euro 26.10 TL’den; sterlin ise 30.55 TL’den satılıyordu. Sabah saatlerinde 30.75’i aşan sterlinde hafif bir geri çekilme olduğu da dikkati çekti.

 

 

Diğer Haberler

Başa dön tuşu