EkonomiKıbrısManşet

“Faiz” haftasında TL’de dalgalı seyir

Türkiye’de piyasaların gözü kulağı 22 Haziran’da açıklanacak olan faiz kararına çevrilirken, TL kararsız bir grafik çiziyor:

Türkiye’de piyasaların gözü kulağı 22 Haziran’da açıklanacak olan faiz kararına çevrilirken, TL kararsız bir grafik çiziyor:

 

TL İKİ YÖNLÜ DALGALANDI
Türkiye’de piyasaların gözü kulağı 22 Haziran’da açıklanacak olan faiz kararına çevrilirken, Türk Lirası dün gün boyunca iki yönlü dalgalandı. Sabah saatlerinde ağır kayıplar yaşayan ancak, 10.00-14.00 arasında yükseliş eğilimine giren TL, 14.00’ten sonra yeniden düşüşe geçerek kazançlarını geri verdi. Ekonomistler, faiz kararına kadar kararsız ve dalgalı seyrin sürebileceğine işaret ediyor. Ekonomistlerin büyük bir kısmı, Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) Para Politikası Kurulu (PPK) toplantısında bir hafta vadeli repo ihale faiz oranının (politika faizi) 1,075 (bin 75) baz puan artırılarak %8.5’ten %19.25’e çıkarılacağını tahmin ediyor.

FAİZ MUTLAKA ARTIRILACAK
22 Haziran Perşembe günü gerçekleştirilecek PPK toplantısına yönelik AA Finans’ın beklenti anketi, 18 ekonomistin katılımıyla sonuçlandı. Anket sonuçlarına göre, 350 ila 2 bin 150 baz puanlık bir artırım öngören ekonomistlerin politika faizi beklentileri %12 ile %30 arasında, yıl sonu politika faizi beklentileri ise %18 ile %35 arasında yer aldı. Ekonomistlerin yıl sonu politika faizi beklentilerinin ortalaması ise %25 oldu. 22 Haziran’daki karara kadar kur tarafının hareketli olacağına işaret eden ekonomistler, borsa tarafında da hisse bazlı gelişmelerin yaşanacağı fikrinde.

DÖVİZDE DÜŞÜŞ OLUR MU?
Ekonomi çevreleri, “Faiz artarsa, dolarda düşüş görülür mü?” sorusuna verdikleri cevapta, iş ve ekonomi çevrelerinin kurun düşmesinden ziyade belli bir bant içerisinde hareketinin beklentisi içerisinde olduklarına işaret ediyor. Bu çevreler, dolarda 22-23 bandının ihracatçının hareket alanı rahatlatacağını belirterek, TC Merkez’den çok agresif bir hamle gelmediği taktirde bu bant aralığının korunacağını söylediler. Öte yandan, Türkiye’de dün saat 14.30 itibarıyla dolar/TL 23.66’den; Euro/TL 25.84’ten; sterlin/TL de 30.31’den işlem görüyordu. KKTC piyasasında ise aynı dakikalarda ülkedeki serbest piyasada dolar 23.80 TL’den; Euro 26.05 TL’den; sterlin ise 30.50 TL’den satılıyordu.

Diğer Haberler

Başa dön tuşu