EkonomiKıbrısManşetToplumTürkiye

Faiz kararı TL’ye yaramadı

TC Merkez, 8 aylık seriyi sonlandırıp, faizleri %45’te sabit bıraktı. Türk Lirası’nın “haberi” olmadı!

TC Merkez, 8 aylık seriyi sonlandırıp, faizleri %45’te sabit bıraktı. Türk Lirası’nın “haberi” olmadı!

 

8 AYLIK SERİ BİTTİ
Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) Para Politikası Kurulu (PPK) faiz kararını açıkladı. Yılın ikinci toplantısını yapan PPK, politika faizini beklentiler doğrultusunda %45’te sabit bıraktı. Kritik faiz kararının ardından döviz kurlarında sınırlı hareketlilik görüldü, başka deyişle karar Türk Lirası’nın değeri üzerinde olumlu bir etki yaratmadı. TC Merkez Bankası faizleri 2023 yılı içinde Haziran’da 650; Temmuz’da 250; Ağustos’ta 750; Eylül, Ekim ve Kasım’da 500’er, Aralık ve Ocak 2024’te ise 250 baz puan artırmıştı. Böylece eski başkanı Hafize Gaye Erkan ile art arda 8 toplantıda faiz artıran TCMB, yeni başkanı Fatih Karahan’la daha ilk toplantıda politika faizini değiştirmedi. Mart’taki yerel seçimlerin ardından Nisan ayında faizlerin düşürülmesi beklentisi arttı.

ENFLASYON MESAJI
Karar ile birlikte yayımlanan açıklamada, “Para politikasındaki kararlı duruş, dezenflasyonun ana unsurlarından olan Türk lirası reel değerlenme sürecine katkı vermeyi sürdürecektir” denilirken, “Enflasyon görünümünde bozulma öngörülmesi durumunda para politikası duruşunun sıkılaştırılacağı” mesajı yinelendi. Açıklamada “Kurul, politika faizinin mevcut seviyesinin aylık enflasyonun ana eğiliminde belirgin ve kalıcı bir düşüş sağlanana ve enflasyon beklentileri öngörülen tahmin aralığına yakınsayana kadar sürdürüleceğini değerlendirmiştir” denildi. Enflasyon görünümüne ilişkin olarak ise “Kurul, enflasyon beklentileri ve fiyatlama davranışlarının öngörüler ile uyumunu ve ücret artışlarının enflasyon üzerindeki etkilerini yakından takip edecektir” ifadeleri kullanıldı.

DOLAR 31’İ GEÇTİ GİDİYOR
KKTC serbest piyasasında kurlar rekor seviyelerini sürdürüyor. Dün saat 14.30 itibarıyla dolar/TL’nin 31.18 ile tarihi zirvesinde olduğu saptandı. Euro/TL 33.92’lik değerle 34 TL’ye dayanırken; bazı bankalarda 40 TL sınırını aşan sterlinin 39.55 ile yukarı ivme kazandığı saptandı. Türkiye piyasasında ise dün saat 15.40 itibarıyla dolar/TL 30.99 ile 31’in hemen altında kaldı. Euro/TL ise %0.42 artışla 33.72 seviyesinde; sterlin/TL ise %0.28 artışla 39.33 seviyesinde saptandı. Doların sabit kaldığı günde, Euro ve sterlindeki artışın hızlandığı izlendi.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Diğer Haberler

Başa dön tuşu