GenelKıbrısManşetSiyaset

Faiz Sucuoğlu: Hükümet kurmakta sorun yok, biz güçlü bir hükümet kurmak istiyoruz

Katıldığı bir etkinlik sonrası basının sorularını cevaplayan Başbakan ve UBP Genel Başkanı Faiz Sucuoğlu, hükümet kurma çalışmalarına yönelik açıklamada bulundu.

GIYNIK GAZETESİ-CANLI AKTARIM

Katıldığı bir etkinlik sonrası basının sorularını cevaplayan Başbakan ve UBP Genel Başkanı Faiz Sucuoğlu, hükümet kurma çalışmalarına yönelik açıklamada bulundu.

Başbakan Faiz Sucuoğlu, tüm partilerle görüşmeye devam ettiklerini yinelerken, Pazartesi günü yemin töreninin ardından yeniden heyetler arası daha resmi görüşmeler yapacaklarını belirtti.

Ana muhalefet partisi CTP’yi eleştiren Faiz Sucuoğlu, koalisyon çalışmaları hakkında şöyle konuştu:

“Normalde seçilen partiler, iktidar hedefi için seçilir, muhalefet için değil. CTP’nin kendi tercihidir, isterse 4-5 sene muhalefet olarak kalır.

Bizim düşüncemiz tüm partilerle görüşüp, dinleyip ona göre ülke ve halkımız için şuanda bulunduğumuz bu kritik durum için en iyi ve en uygun ne ise onu gerçekleştirmekdir.

Bizim partisel yada kişisel beklentimiz yoktur. Biz toplum ve ülkenin beklentilerine önemsiyoruz. Bizim için DP, CTP, HP veya YDP yoktur. Biz hepsiyle görüşüp, ülke için en hayırlısı ne ise öyle bir koalisyon ile istikrarlı hükümet kurmak istiyoruz.

Dolayısıyla “ben vazgeçtim, küstüm, oynamam, elimi taşın altına koymam, kritik dönemdir başka hedeflerim var” diyemezler. Başka hedefler olamaz. Hedefimiz bu insanımızı bu sıkıntılı dönemden nasıl kuratarabiliriz olmalıdır. Bizim derdimiz ülke geleceğidir.

Ne CTP ne de diğer partilerin öyle bir düşünce olabileceğini düşünüyorum.”

YDP Genel Sekreteri Öztürk’ün açıklamasını değerlendiren Sucuoğlu şöyle konuştu:

“Önemli olan uyumlu hükümet kurmak, sayıca da uzun vadede bizi taşıyacak hükümet oluşturmaktır. Zaten 27 rakamı zor bir rakam olmasa biz geçen hafta kurmuş olurduk hükümeti. Hükümet kurmakta sorun yok, biz güçlü bir hükümet kurmak istiyoruz. İlle hükümette olacaksak kurarız ama bizim esas hedefimiz sürdürülebilir daha aritmetik önümüzdeki süreçte alacağımız kararlarda tüm çalışmalarda bu gücü arkamızda hissetmektir.

Tekrar nisab sorunu, o hastaydı, bu küstüydü oyunlarına gelmeyelim. Zaten erken genel seçim kararı bu yüzden değil miydi? Böyle bişey olamaz biz böyle bir durumu kabul edemeyiz. Böyle sıkıntılı bu süreçte en yakın rakibine fark atıyorsa bunun sorumluluğu vardır. Bu da çalışmaların aksamayacağı, radikal kararların alınabileceği bir hükümet kurmaktır. Hedefimiz budur.”

Geçen günlerde “Erken Genel Seçim”den söz eden Faiz Sucuoğlu’na tekrar bu konu hakkındaki tutumu sorulurken, Sucuoğlu şöyle yanıtladı:

“Biz böyle bir koşullarda bu kadar sıkıntı da olduğumuz, dünyanın da bulunduğu kriz içerisinde yeni seçimden çıkmış bir hükümet veya ülke tekrar bir seçim düşüncesi akla yakın değildir.

Kuramazsak istediğimiz gibi olmazsa Cumhurbaşkanımıza devredeceğiz oda CTP’ye verecek. Muhalefet isteyenler de, hükümet kurma görevi alacak. Ne kalır geriye eğer bu da olmazsa? Seçim kalır veya seçimden korkuyorum böyle kalsın, senelerce geçimsiz geçici hükümetle gidelim.

Demokraside çare tükenmez derken bunu söylüyoruz. Ben de erken seçim istemiyorum eğer denersek ve olmazsa başka alternatif kalmaz.

Tabi bazı arkadaşlar söylemlerimden cımbız gibi “Başbakan Erken Seçim dedi!” şeklinde konuyu çekti. Korkumuz yok, gireriz tek başımıza iktidar oluruz yine seçimden ama biz 5 yıllık siyasi ve ekonomik istikrar sağlamak istiyoruz.”

Hükümet kurma çalışmalarında güçlü taraf olacaklarını dile getiren Sucuoğlu, “24 vekille zaten güçlü oturuyoruz masaya. Bu UBP anti-demokratik demek değildir. Bu kesinlikle bizi tanıyanlar böyle bir yöntemi seçmeyeceğimizi bilirler. Amaç hizmettir ve bu sıkıntılı süreçten ülkeyi nasıl çıkarabilirizdir?

Birilerinin bir kaçının “ben muhalefetteyim zaten” demesi bana göre doğru bir yaklaşım değildir. Tam tersi “biz nasıl hükümet kurarız fikir birliğine varırız” olması gerekir.

Yoksa “Ben zoru gördüm, istemiyorum. Muhalefette kalacağım.” Demek olmaz. Dünya bu kadar kolay değil. Herkes sorumluluğu almalıdır. Burda da paylaşamayacağımız bişey yok. Tabiki bizim belli kırmızı çizgilerimiz var onlarlada yaptığımız görüşmeler var onda da çok büyük uçurum görülmüyor. Bu hafta arkadaşlarla konuşuruz. Umarım ortak paydada bir buluşma olur.” Dedi.

(L.G.)

Diğer Haberler

Başa dön tuşu