EkonomiGenelManşetTürkiye

Faizler düştü, ev fiyatları yükseldi

Türkiye’de konut kredilerinde faiz oranları düşmesi konuta olan talebi artırdı

Fırsatçı ev sahipleri ve yap-satçılar fiyatları %10-20 oranında artırdı

KONUT SATICILARININ FIRSATÇILIĞI… Türkiye’de çok ciddi oranlarda yükselen kiralardan kurtulmak için düşük faizli kredilerden yararlanıp konut sahibi olmak isteyenler bankalara yöneldi. Ancak bu kez satılık konutların fiyatları bir hafta içinde %10-20 arasında arttı. Emlakçılar, piyasadaki faiz düşüşünü değerlendirmek isteyen bazı ev sahiplerinin fiyatları yükseltmeye başladığına dikkat çekiyor. Yapılan hesaplamaya göre faiz indirimiyle 700 bin TL’lik ev, 10 yıllık vadede vatandaşa 50 bin TL kredi kazancı sağlıyor. Artan talebi fırsata çevirmek isteyen gayrimenkul sahipleri ise bahsedilen değerdeki evin fiyatını 100 bin lira artırınca, 50 bin TL avantaj ortadan kalktığı gibi alıcı, 50 bin TL fazladan ödemek zorunda kalıyor.

DÖVİZ VE ALTINDA KAZANAN KONUTA YÖNELDİ… Konut kredilerindeki düşüşün satışlara yansımaya başladığını söyleyen emlak çevreleri kısa süre öncesine kadar toplam talebin %75’inin kiralık konutlara, %25’inin ise satılık konutlara olduğunu söylerken, şu anda piyasadaki bu oranının %60 kiralık, %40 satılık olduğuna işaret ediyor. Gayrimenkul Pazarlama Derneği Başkanı İsmail Özcan, “Faizlerin düşürülmesiyle ev sahipleri ve müteahhit grupları fiyatlarını artırmaya başladı. Bu artışa rağmen dövizde altında kazanan da bu fırsatı değerlendiriyor. Ayrıca yüksek kiradan kaçmak isteyenler de alıma geçiyor. Dolayısıyla bu sefer de faiz indiriminin getirdiği avantajı ev sahibi ya da proje sahipleri alıyor” dedi.

ARTIŞLAR %10-20 BANDINDA… Gayrimenkul Danışmanı Şule Alp da kamu bankalarının konut kredi faizlerini düşürdüğü anda ev fiyatlarının artışa geçtiğini ifade ederek, “%10-20 oranında artan ev fiyatları nedeniyle faiz indiriminin alıcı için bir anlamı kalmadı. Dövize bağlı inşaat maliyetleri yükseldiği için ev fiyatları önümüzdeki süreçte %30-40 oranında artacak” ifadelerini kullandı. tapu.com CEO’su Emre Erşahin ise üretici fiyat endeksinde düşüş gerçekleşmediği sürece, yeni konut üretiminin sınırlı kalacağını bu nedenle fiyat artışının süreceğini dile getirerek, konut kredileriyle alımın hızlanması için anlamlı düşüşün olması gerektiğini belirtti.

Diğer Haberler

Başa dön tuşu