DünyaManşetTürkiye

Faizler seçimden sonra %30 olur

ABD merkezli yatırım bankaları JP Morgan ve Goldman Sachs’tan Türkiye için ilginç iddia geldi

Batılı bankalarda politika faizinin %30’a ya da mevcut seviyenin üç katına çıkarılacağı öngörüsü var

 

TC Cumhurbaşkanı Erdoğan ise tam tersini söyleyerek, “Şu anda faiz %9 bunu daha da düşüreceğiz” dedi

 

TÜRK LİRASI KORUNAMIYOR…

ABD merkezli yatırım bankaları JP Morgan ve Goldman Sachs, Türkiye’de seçimler sonrasında politika faizinin %30’un üstüne çıkmasını bekliyor. Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) politika faizini halen %9.0 seviyesinde tutuyor. Türkiye’de 2022 enflasyonu %65 sınırında olmasına rağmen faizi artırmayan TCMB, liralaşma politikasıyla Türk Lirası’nın değerini korumaya çalışıyor. Ancak, bu politika TL’nin değerini artırmaya yetmedi. TL dünyanın en değersiz paraları arasında ön sıralarda yer alıyor.

 

POLİTİKA FAİZİ %30’A ÇIKAR…

Türkiye’nin düşük faiz politikasında seçimlere kadar değişiklik olması beklenmiyor. Ancak, Batılı ülkelerin bankaları gözünü seçim sonrasına dikmiş durumda. Bloomberg’ten Beril Akman’ın haberine göre bankalar bu konuya ikiye bölünmüş durumda. JP Morgan ve Goldman Sachs gibi yatırım bankalarının öngörüsü, seçim sonrasında politika faizinin %30’a ya da mevcut seviyenin üç katına çıkaracağı yönünde. Bu bankalara göre TC Merkez Bankası, son yıllarda görülmemiş oranda bir artışa gidebilir. Reuters’a göre İspanya merkezli BBVA’nın CEO’su Onur Genç de benzer fikirde. Genç, konuyla ilgili, “Türkiye’de belirsizlikler azaldığında faiz ve mevduatların artmasını bekliyoruz” dedi.

 

ERDOĞAN: FAİZİ DAHA DA İNDİRECEĞİZ…

Öte yandan Türkiye Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, söylentileri yalanlarcasına “faiz indirimine devam edeceklerini” söyledi. Erdoğan, geçtiğimiz hafta TRT ortak yayınında gündeme ilişkin soruları yanıtlarken, “Dünyada faizi sürekli yükselttiler. Ben de tam aksine faizi indirmenin mücadelesini verdim. Şu anda bizde faiz %9 bunu daha da düşüreceğiz. Benim inancım şu; başbakanlığım döneminde faizi 4.6’ya indirdik, enflasyon da 6.4 gibiydi. Faiz ve enflasyon doğru orantılıdır. Faiz sebep, enflasyon neticedir. Buna inanmayanlar olabilir. Benim alanım ekonomi, neticesi de ortada” dedi.

 

 

Diğer Haberler

Başa dön tuşu