EkonomiGenelManşetTürkiye

Faizsiz tasarruf şirketleri şokta

Türkiye’de BDDK, faizsiz konut ve araç sağlayan 21 tasarruf şirketini tasfiye etti

“Faiz haramdır” anlayışıyla kurulan şirketler, Türkiye konut pazarında ciddi bir paya sahip

21 FAİZSİZ TASARRUF ŞİRKETİNE TASFİYE… Türkiye’de Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu (BDDK), tasarruf finansman faaliyeti yürüten ancak intibak şartlarını sağlamayan 21 şirketin intibak taleplerinin reddine ve tasfiyelerine karar verdi. BDDK’nın konu ile ilgili kararı TC Resmi Gazete’nin mükerrer sayısında yayımlandı. Buna göre 6361 sayılı Finansal Kiralama, Faktoring, Finansman ve Tasarruf Finansman Şirketleri Kanunu (Kanun) hükümlerine intibak etmek üzere Kuruma başvuruda bulunan bu şirketlerin intibak planı yeterli görülmedi. Açıklamada, BDDK’nın başvuru yapan diğer şirketleri değerlendirildiği de bildirildi.

TASFİYESİNE KARAR VERİLEN ŞİRKETLER… Tasfiye listesindeki şirketler kısa isimleriyle şöyle: İktisatevim, Vizyonevim, Doğruevim, Finansevim, Birikimevim, Finalevim, Yaşamevim, HH Aydın Yatırım, İhtiyaçevim, Varlıkevim, İstek Evim, İkizlerevim, Destekevim, Gerçekevim, Değer Tasarruf, Önceevim, Morevim, Hedefevim, Gelecek Tasarruf, Birlikbirikim, Tasarruf Organizasyon. BDDK Nisan ayında yaptığı açıklamayla intibak talebi reddedilen şirketlerin ret kararından itibaren yeni bir yükümlülük altına giremeyeceğini ve bu şirketlere yapılan ödemelerin kamusal bir güvence altında bulunmadığını duyurmuştu.

YASAL BOŞLUKLAR MART’TA KAPATILMIŞTI… Türkiye’de “birikime dayalı olarak faizsiz ev ve araç sağlama (satma) sektörünün” hızlı büyümesi BDDK’nın yeni yasal önlemler almasını da beraberinde getirmişti. Faizi haram gören anlayıştan hareketle oluşturulan sistemin disiplin altına alınabilmesi ve dolandırıcılıkların önüne geçilmesi için geçtiğimiz Mart ayında “Finansal Kiralama, Faktoring ve Finansman Şirketleri Kanunu” TBMM’de kabul edilmişti. Yasa kısaca, “Tasarruf Finansmanı Kanunu” olarak da anılıyor. Sektörde son birkaç yılda birçok firmanın ortaya çıkması ve ciddi anlamda büyüme gerçekleşmesi, yasadışılık olaylarını da beraberinde getirmişti.

Diğer Haberler

Başa dön tuşu