EkonomiKıbrısManşet

Fakir bile sayılmıyoruz!

KKTC’de yaşam her geçen gün daha da zorlaşıyor. Bir yanda koronavirüs salgını, bir yanda çarkları dönmeyen ekonomi, bir yanda giderek artan işsizlik ve günden güne artan pahalılık vatandaşları perişan etti. Rakamlar ortada

1 Şubat 2021 tarihinde 380 Sterline karşılık gelen Asgari Ücret, 31 Mayıs 2021 tarihi itibarı ile 314 Sterline geriledi

ASGARİ ÜCRET AÇLIK SINIRININ ALTINDA… Kıbrıs Türk Amme Memurları Sendikası’nın hesaplamalarına göre, Mayıs ayı ‘Açlık Sınırı’ rakamı 4,065 TL olarak açıklandı. Bu miktar 3,828 TL’lik net asgari ücretten %6,2 oranında daha yüksek. KTAMS’ın verileri, Şubat-Mayıs periyodunda pahalılık nedeniyle açlık sınırının %3,7 oranında yükseldiğini gösteriyor. KKTC Sağlık Bakanlığına bağlı Yataklı Tedavi Kurumları Dairesi’nin “4 kişilik bir ailenin sağlıklı biçimde beslenmesi için gerekli olan beslenme kalıbı” ile “bu kalıptaki maddelerin İstatistik Kurumu’nca açıklanan fiyatlarının ortalamaları” alınarak yapılarak hesaplamalara göre; bir kadının yapması gereken zorunlu gıda harcama tutarı 1,040 TL, yetişkin bir erkek için 1,087 TL, 15-19 yaş çocuk için 1,162 TL ve 4-6 yaş çocuk için aylık 774 TL oldu.

HAYAT GÜNDEN GÜNE PAHALILANIYOR… KKTC İstatistik Kurumu verilerine göre Mayıs ayı enflasyonu %1.62 oranına, 2021 enflasyonu %5.52’ye, Mayıs 2020-2021 arasındaki bir yıllık enflasyon da %17.46’ya çıktı. Halkın hissettiği enflasyon devletin açıkladığı rakamlardan daha yüksek düzeyde seyretmesine rağmen, bu rakamlar bile ülkede yaşamın ne kadar zorlaştığına işaret ediyor. Bozulan ekonomi yanında Türk Lirası’nın ağır değer kayıpları enflasyonu da körükleyerek halkın reel alım gücünün sürekli düşmesine neden oluyor. TL’nin yılbaşından bugüne değer kaybı %30’ları, geçen yıla kıyasla ise %40’ları aşmasına rağmen maaş ve ücretler aynı ölçüde artmadı. Tüm bunlar yaşanırken, UBP-DP-YDP azınlık hükümetinin hayat pahalılığı ödeneğini kaldırması da sıkıntıların üzerine tuz-biber ekti.

KKTC’de yaşam her geçen gün daha da zorlaşıyor. 2017 yılında ekonomide başlayan bozulma kronik bir hasatlık gibi ülkenin her yanını sararken, yaklaşık bir buçuk yıldır etkisini sürdüren koronavirüs salgını da bu sürece olumsuz katkılarını sürdürüyor. Bir yanda çarkları dönmeyen ekonomi bir yanda giderek artan işsizlik bir yanda ise artan pahalılıkla vatandaşları neredeyse perişan etti.

Bozulan ekonomi yanında Türk Lirası’nın ağır değer kayıpları enflasyonu da körükleyerek halkın reel alım gücünün sürekli düşmesine neden oluyor. TL’nin yılbaşından bugüne değer kaybı %30’ları, geçen yıla kıyasla kayıpları %40’ları aşmasına rağmen maaş ve ücretler aynı ölçüde artmadı. Tüm bunlar yaşanırken, UBP-DP-YDP azınlık hükümetinin hayat pahalılığı ödeneğini kaldırması da sıkıntıların üzerine tuz-biber ekti.

KKTC İstatistik Kurumu verilerine göre Mayıs ayı enflasyonu %1.62 oranına, 2021 enflasyonu %5.52’ye, Mayıs 2020-2021 arasındaki bir yıllık enflasyon da %17.46’ya çıktı. Halkın hissettiği enflasyon devletin açıkladığı rakamlardan daha yüksek düzeyde seyretmesine rağmen, bu rakamlar bile ülkede yaşamın ne kadar zorlaştığına işaret ediyor.

Kıbrıs Türk Amme Memurları Sendikası (KTAMS) Mayıs ayı “Açlık Sınırı” rakamını 4,065 TL olarak açıklarken, bu miktar 3,828 TL’lik net asgari ücretten %6,2 oranında daha yüksek. Mayıs ayında, Nisan’a kıyasla %0.52 oranında artan “Açlık Sınırı”, Nisan ayında 4,044 TL, Mart ayında 3,920 TL, Şubat ayında da 3,906 TL düzeyinde hesaplanmıştı. KTAMS’ın verileri, Şubat-Mayıs periyodunda pahalılık nedeniyle açlık sınırının %3,7 oranında yükseldiğini gösteriyor.

KKTC Sağlık Bakanlığına bağlı Yataklı Tedavi Kurumları Dairesi’nin “4 kişilik bir ailenin sağlıklı biçimde beslenmesi için gerekli olan beslenme kalıbı” ile “bu kalıptaki maddelerin İstatistik Kurumu’nca açıklanan fiyatlarının ortalamaları” alınarak yapılarak hesaplamalara göre; bir kadının yapması gereken zorunlu gıda harcama tutarı 1,040 TL, yetişkin bir erkek için 1,087 TL, 15-19 yaş çocuk için 1,162 TL ve 4-6 yaş çocuk için aylık 774 TL oldu.

Diğer Haberler

Başa dön tuşu