KıbrısManşetToplum

“Faturalar geldiğinde anlayacaksınız”

Kıb-Tek yönetiminin AKSA ile imzaladığı sözleşme fırtınalar koparmaya devam ediyor

Kıb-Tek yönetiminin AKSA ile imzaladığı sözleşme fırtınalar koparmaya devam ediyor.

 

DAVA DOSYALANDI
Kıbrıs Türk Elektrik Kurumu Çalışanları Sendikası (El-Sen) AKSA ile yapılan yeni sözleşmenin iptali için Yüksek İdare Mahkemesi’ne dava dosyaladı. Sendika yetkilileri dün Kıb-Tek Merkez Binası önünde basın açıklaması yaptı. El-Sen Başkanı Çağlayan Cesurer, sözleşmede, hükümetin bugüne kadar halka söylediği şekilde ‘kabloyu’ öngören bir maddenin yer almadığını bildirdi. Cesurer, kablo gelecek olsa bile AKSA’ya ödeme yapılmaya devam edileceğini de hatırlattı. Başbakan’ın Kıb-Tek Genel Müdürü’ne imzalanacak sözleşmeyi sendika ile paylaşması talimatını vermesine rağmen imzaladıktan sonra ellerine geçen sözleşmeyi incelediklerinde AKSA’ya 15 yıllık alım garantisi verildiğini gördüklerini söyleyen Cesurer, “Hani 5 yılda bu işi kapatacaktınız?” diye sordu.

 FATURALAR ÇIKINCA
Ödenecek tutarların faturalara zamlar şeklinde yansıyacağını söyleyen Cesurer, “Bu senaryo yıllardır yazıldı, oynandı, şimdi de ödenemeyecek faturalar şeklinde karşımızda duruyor” dedi. Kıb-Tek çalışanlarına iş yerinde mobbing yapıldığını da savunan Cesurer, çalışanların, grev yapıp, halkın bu sıcaklarda çektiği stresi artırmamak için elinden geleni yaptığını ancak bu uyarılarının son uyarıları olduğunu söyledi. Cesurer, “Bu sorun sadece El-Sen çalışanlarının sorunu değil, ülkenin sorunudur. Yarın faturalar geldiğinde, bu çok daha iyi anlaşılacak” ifadelerini kullandı.

BIÇAKLI: KİME HİZMET EDİYORSUNUZ?
Türk-Sen Başkanı Arslan Bıçaklı ise AKSA’nın sözleşmesinin bitmesine daha 4 yıl bulunduğunu yine de büyük miktarlar ödeyerek sözleşmenin uzatıldığını belirtti. “Tüm bunlar yaşanırken elektrik kesintisi olduğunda tamir için iş yerine giden Kıb-Tek teknisyenleri ‘müdürün emridir’ diyen polis tarafından içeriye alınmadı. Halk, isteyerek karanlıkta bırakıldı” diyen Bıçaklı, “Siz kime çalışırsınız? Kime hizmet edersiniz? Çalışanlar artık çileden çıkma durumunda. Bizi istemediğimiz şeyler yapmaya zorlamayın” şeklinde konuştu.

MMO: SUÇ İŞLEDİNİZ
Bu arada, Makina Mühendisleri Odası Başkanı Ayer Yarkıner de yaptığı yazılı açıklamada, imzalanan sözleşmenin muteber evrak olmadığını savundu. Sözleşmenin kamusal yarar içermediğini, yasal mevzuata ve ülkenin elektrik arz güvenliği için ihtiyaç duyulan teknik gerekçelere ve prensiplere uygun olmadığını belirten Yarkıner, Kıb-Tek Yönetim Kurulu üyelerinin imzalarını geri çekip, istifa etmelerini istedi. Yarkıner ayrıca, sözleşmenin imzalanmasında kabine ve parti liderlerinin değil, Kıb-Tek üyelerinin sorumlu olacağını da hatırlattı.

 

 

Diğer Haberler

Başa dön tuşu