GenelKıbrısManşet

Felaketin kıyısından döndük

Suriye’nin Baniyas kasabasında bulunan termik santraldeki bir yakıt deposundan geçtiğimiz hafta gerçekleşen 15 bin tonluk petrol sızıntısı Akdeniz’e kadar ulaştı ve Akdeniz’in en güzel sahillerinin bulunduğu Karpaz yarım adası büyük bir tehlike atlattı

TÜM ÜLKE SEFERBER OLDU… Suriye’deki bir elektrik santralinden Akdeniz’e sızan petrolün Kıbrıs’ı da etkilemesi riskine karşı KKTC ve TC’nin tüm birimleri teyakkuza geçti. Ülkemizdeki tüm kurumlar bölgede seferber olurken, GKK Sahil Güvenlik, Kıbrıs Türk Kıyı Emniyeti ve Gemi Kurtarma Ltd. ihtiyaç duyulan deniz araçlarıyla çalışmalara destek verdi. Aynı şekilde, Kıbrıs Türk Petrolleri, Alpet, AKSA ve Kıb-Tek ellerinde bulunan müdahale bariyerlerini bölgeye sevk etti. İHA’larla yapılan uçuşlarla deniz yüzeyindeki kirlilik yakından takip edildi. Kirli yakıtın sahile 10 mil kadar yaklaştığı tespit edilirken, ana kirlilikten kopup kıyılarımıza doğru gelen 1,5 mil uzunluğunda ve muhtelif genişlikteki kirliliğin bariyerlerle toplanarak bertaraf edildiği açıklandı.

TÜRKİYE’DEN DONANIMLI GEMİLER YOLDA… Akıntının ve rüzgârın yön değişmesi nedeniyle, deniz yüzeyindeki büyük kütle Kıbrıs adasını teğet geçti. Denizdeki kirlilikle ilgili önlemler için bölgede 3’ü teyakkuzda, toplam 7 gemi bulunuyor. Türkiye’den de toplama kapasitesi son derece yüksek ve deniz yüzeyi petrol tespit radarlarına sahip Nene Hatun ve Seyid Onbaşı isimli gemiler müdahale için dün yola çıktı. Gemilerin Cuma günü bölgeye ulaşması bekleniyor. Öte yandan uzmanlar, bugün ve yarın şiddetli rüzgârın da etkisiyle sızıntının Mersin ve İskenderun Körfezi’ni tehdit edebileceği öngörüsünde bulundu.

HENÜZ TEHLİKE GEÇMİŞ DEĞİL… Uzmanlar, Suriye kaynaklı petrol sızıntısının KKTC kıyılarına gelmesinin ülke kıyılarının “bugüne kadar gördüğü en büyük çevre felaketi”ne yol açacağını vurguladı. Sızıntı, rüzgâr ve akıntının etkisiyle İskenderun’a meyil verirken, deniz yüzeyindeki kirliliğin cumaya kadar ülkeye ulaşmasının beklenmediği ancak bu durumun hava durumuna bağlı olarak “her an değişebileceği” ifade edildi. Bu gibi kazalarda sızıntının yayılmasının önlenmesinde en idealinin kazanın meydana geldiği ilk anda müdahale edilmesi olduğunu belirten uzmanlar, politik olarak Suriye’de durumun sıkıntılı olması nedeniyle, çok zayıf bir müdahalede bulunulduğunu dile getirdi.

Diğer Haberler

Başa dön tuşu