DünyaManşetSpor

Ferguson

Ferguson, 36 kupa alarak rekor kıran 13 Premier Lig şampiyonluğu olan ve 2 Şampiyonlar Ligi Kupası sahibi olmuş. 27’nci yılında kalçasındaki sağlık problemi nedeniyle emekli olmuş bir efsâne

Yakın geçmiş; Daily Telegraph adlı gazetenin haberine göre Sir Alex Ferguson, doğduğu köy olan İskoçya Glasgow Govan’da tatilde olduğu için eski şampiyon tenisçi Andy Murray’ı tebrik edememiş ama ona bir sürpriz yaparak Amerika Açık’ta onu tebrik etmek ve de moral pompalamak için Amerika’ya uçmuştu. Bu buluşma öncesi daha önceden anons edilmeyen süpriz bir misafir daha vardı. O da yine İskoçya doğumlu Sir Sean Connery (James Bond) idi. Ve bu büyük markalar başka bir tenis markasıyla poz verdiler denklaşörlere. Ordan da kapalı kapılar ardında millî içecekleri olan birer viski çakmışlar.

Neyse, işte Sir Alex Ferguson (Fergie) bu örnekte olduğu gibi marka bir insan zengini oldu kasasındaki nakite ilâveten. Konuyu uzatmayım; Manchester United adlı şirketin sahibi kim? Amerikan iş insanı Malcolm Glazer. Yolda görsek kaçımız tanır? Çok azımız. E ya Ferguson’u? 40 mil öteden görsek tanırız. Bir defa zengin para babalarına karşı takım yapmak ve de şampiyon olmak çok zor. Teknik adamlar genelde n’aparlar? Başkanın veya patronunun dümen suyuyla takım yaparlar ve sonuçlarına da kuzu kuzu katlanırlar. Bizim adam Ferguson tam tamına 26 yıl boyunca kulübün menajerliğini yaptı. Takımıyla 808 İngiltere Premier Lig maçında 527 galibiyet almış. Tüm çıktığı 1498 maçta ise yüzde 60 galibiyet oranı var.  Premier lig’de en çok maç yöneten kişi olmul muhterem.

Bunun yanında Ferguson, 36 kupa alarak rekor kıran 13 Premier Lig şampiyonluğu olan ve 2 Şampiyonlar Ligi Kupası sahibi olmuş. 27’nci yılında kalçasındaki sağlık problemi nedeniyle emekli olmuş bir efsâne.

Sir’ü bu yazı öncesi sabahleyin az araştırdık. 31.12.1941 tarihinde İskoçya Glasgow Govan’da doğdu. Çocukluğunda fakirliği öğrenmesi onu solcu yaptı. Bu arada Fergie İşçi Partisi’ne üye olmuş ve partiye ciddi parasal yardım da yapmıştır. 1957’de futbola başlamış, 6 kulüpte oynadıktan sonra 1974’te İskoçya’da East Terling’i çalıştırmış 1978-1981 arası ise İskoç Birinci Ligi’nde Aberdeen’i çalıştırıp, 1985’te İskoç Milli Takımı’nı yönetmiştir. 1986’da Ron Atkinson’un ayrılması sonrası Man Utd’ın başına geçmiştir. Ferguson yönettiği takım ile finans dahil her şeyiyle ilgilenirdi. Bu kontrol aşkı ona diktatör de dedirtmiştir. Ama asla diktatör değildir. “Her şeyi ben bilirim” demedi. Ama oyuncularının tuvalete gitme alışkanlıklarını bile bilirdi. Kendi ifadesine göre Abraham Lincoln’nun “Team of Rivals” (Rakiplerin Takımı) adlı biyografisini okuyarak yöneticilik öğrenmiş. Oyuncular da birbirleri ile rekabet ettirmesiyle ünlüydü. Takım yönetimini de bunun üzerine kurgulardı. Neyse, özetle insan zengini bir lider yöneticiyi daha yakından tanıdık sayenizde. Teşekkürler a dostlar.

Diğer Haberler

Başa dön tuşu