GenelManşetTürkiye

Ferhan Şensoy’a veda

Geçtiğimiz salı günü hayatını kaybeden usta sanatçı Ferhan Şensoy, bugün son yolculuğuna uğurlanacak. Şensoy'un cenazesi, saat 13:00'da Ses Tiyatrosu'nda sınırlı katılım ile tertip edilecek törenin adından, Teşvikiye Camii'nde kılınacak ikindi namazına müteakiben Zincirlikuyu Kabristanlığı'na defnedilecek

Tiyatro, sinema ve televizyon oyuncusu Ferhan Şensoy, 70 yaşında hayata veda etti. Haziran ayında anjiyo geçiren, ardından da anjiyoya bağlı olarak gelişen komplikasyonlar nedeniyle bir süre önce tedavi görmeye başlayan usta sanatçı, tüm müdahalelere rağmen kurtarılamadı.

“USTAMIZI KAYBETTİK”

Acı haber, kurucusu olduğu Ortaoyuncular’ın Twitter hesabından duyuruldu. Yapılan açıklamada, “Tiyatromuzun kurucusu, ustamız Ferhan Şensoy’u, dün gece, bir süredir tedavi gördüğü hastanede, yapılan tüm müdahalelere rağmen kaybetmiş olmanın derin üzüntüsü içerisindeyiz. Tüm sevenlerinin başı sağolsun…” ifadelerine yer verildi.

TÖRENE SINIRLI KATILIM

Şensoy’un cenazesi, bugün saat 13:00’da Ses Tiyatrosu’nda sınırlı katılım ile tertip edilecek törenin adından; Teşvikiye Camii’nde kılınacak ikindi namazına müteakiben Zincirlikuyu Kabristanlığı’na defnedilecek.

HASTANEDEN AÇIKLAMA

İstanbul Tıp Fakültesi Hastanesi’nden yapılan açıklamada, ünlü tiyatro sanatçısı Ferhan Şensoy’un ciddi kalp damar hastalıkları ve solunum yetersizliği nedeniyle vefat ettiği belirtildi. Şensoy’un ölümüne ilişkin yapılan açıklamada, “Uzun süredir kalp-damar hastalıkları ve metabolik hastalıklarla ilgili farklı hastanelerde tedavi gören, ülkemizde yetişen en önemli tiyatroculardan olan, meddahlık geleneğinin simgesi kavuğu, 30 yıla yakın süre taşıma onuruna sahip Ferhan Şensoy dün gece sabaha karşı İstanbul Tıp Fakültesi Hastanesi’nde ciddi kalp damar hastalıkları ve solunum yetersizliği nedeniyle vefat etmiştir. Tüm sanatseverlere ve ailesine baş sağlığı ve sabır dileriz” ifadelerine yer verildi.

KAVUĞU DEVRETMİŞTİ

İsmail Dümbüllü’nün Münir Özkul’a devrettiği, Hasan Efendi’nin kavuğunu, Ferhan Şensoy 2016 yılında Rasim Öztekin’e teslim etmişti. Şensoy, kavuğunu teslim ettiği Rasim Öztekin’den 5 ay sonra hayata gözlerini yumdu.

TORUNUNU GÖREMEDİ

Derya ve Müjgan adında iki kız babası olan sanatçı, dedelik heyecanı yaşıyordu. Müjgan Ferhan Şensoy, kız bebeğine 9 aylık hamile. Ancak usta sanatçı, doğmasına sayılı günler kala torunu ‘Pera’yı göremeden vefat etti.

“İÇİMDE UKTE KALDI” DEMİŞTİ

Şensoy, geçtiğimiz haziran ayında verdiği bir röportajda, “Benim bu dijital şeylerle alakam yok. ‘Şahları da Vururlar’ı yeniden oynamak istiyorum, içimde ukde kaldı” ifadelerini kullanmıştı. Ferhan Şensoy, oyuncusu ve senaristi olduğu ‘Şahları da Vururlar’ oyununu ilk olarak 1979 yılında sahneye koydu. Oyunda İran’ın yakın döneminden tarihsel kesitler ele alınıyor.

“ÇOK PARDON’U ÇEKMEK İSTİYORDU”

Ferhan Şensoy, ‘Pardon’un devamı niteliğindeki ‘Çok Pardon’un çekilmesi için fırsat kolluyordu. Şensoy, zaman zaman “Zeki Alasya yok, Bülent Kayabaş yok, Erol Günaydın yok, Rasim Öztekin yok. Bu iş nasıl olacak?” dese de senaryosu hazır olan filmin çekilmesi yönünde oldukça arzuluydu. Ne yazık ki ‘Şahları da Vururlar’ gibi ‘Çok Pardon’ hayalini de gerçekleştiremedi.

FERHAN ŞENSOY HAKKINDA

Ferhan Şensoy 26 Şubat 1951’de Samsun’da dünyaya geldi. Türk tiyatro, sinema ve televizyon oyuncusu; roman, deneme, günlük, televizyon dizisi ve film senaryoları yazarı, şair ve Ortaoyuncular tiyatro topluluğunun kurucusu olan usta isim, Türk Tiyatrosu’nda kendine özgü bir yer edindi.

Tek kişilik oyunu Ferhangi Şeyler, 1987 yılından beri aralıksız devam eden en tanınmış oyunu olan Şensoy, Kel Hasan Efendi’den günümüze gelen Ortaoyuncular Kavuğu’nu Münir Özkul’dan devralmış ve Rasim Öztekin’e devretmişti.

EN İYİ YABANCI YAZAR ÖDÜLÜNÜ KAZANDI

Galatasaray Lisesi’nde de bir süre eğitim gören Şensoy, 1970 yılında Çarşamba Lisesi’nden mezun oldu.

1971 yılında Grup Oyuncuları çatısında ilk profesyonel oyunculuk deneyimini yaşayan Şensoy, 1972-1975 yılları arasında Fransa ve Kanada’da tiyatro eğitimine ve çalışmalarına Jerome Savary, Andre-Louis Perinetti gibi isimlerle devam ederken Montreal’de Ce Fou De Gogol adlı oyunuyla 1975’te En İyi Yabancı Yazar ödülünü aldı. Yine Montreal’de Theatre De Quatre – Sous’da da, yönetmenliğini yaptığı, Harem Qui Rit isimli müzikalde oynadı. Şensoy, aynı yıl Türkiye’ye döndü.

Nisa Serezli – Tolga Aşkıner Tiyatrosu’nda oyunculuk yapan Şensoy, yine 1976 senesi içinde, TRT’ye ve Devekuşu Kabare Tiyatrosu’nda çeşitli skeçler yazdı.

Stardust Gece Kulübü’nde, yazdığı Dedikodu Şov isimli bir kabare gösterisini, Adile Naşit, Perran Kutman, Pakize Suda, Sevda Karaca ve İstanbul Gelişim Orkestrası’yla sahneleyen Şensoy, aynı kulüpte, Arda Uskan’ın yazıp, Fuat Güner’in müziklerini yaptığı Kukla ve Kuklacı Kabare gösterilerinde rol aldı.

1978’de, ilk kitabı Kazancı Yokuşu’nun yayınlanmasının ardından, yönetmenliğini Temel Gürsu’nun yaptığı ‘Kızını Dövmeyen Dizini Döver’ ile ilk kez bir film çalışması yapan Şensoy, aynı yıl Mete İnselel ile Anyamanya Kumpanya Tiyatrosu’nu kurdu ve kendi eseri olan, İdi Amin Avantadan Lavanta oyununda rol aldı ve yönetmenlik yaptı.

1991 yılında TRT’de yayınlanan ve senaryosunu kaleme aldığı ‘Varsayalım İsmail’ dizisinde yönetmen koltuğuna oturan sanatçı, ayrıca ana karakteri de canlandırmıştı. O dönem dizide Şensoy’a, Zuhal Olcay, Rasim Öztekin, Derya Baykal, Bülent Kayabaş, Nurseli İdiz, Demet Akbağ gibi usta isimler de eşlik etmişti.

Rasim Öztekin ile birlikte rol aldığı ‘Pardon’ filmi ise hafızalara kazındı.

Ortaoyuncular ile sahneledikleri oyunlar yakın zamanda Youtube kanalında yayınlanmaya başlamıştı.

Diğer Haberler

Başa dön tuşu