DünyaManşetSpor

FIFA futbolun ruhunu öldürüyor!

Futbolun kimyasını bozarak bunu sadece bir şova dönüştürmek isteyen FIFA, dünyanın en çok takip edilen, sevilen ve izleyicisi olan spor branşı futbolda yeni bir şeyler geliştirme veya yaratma derdinde değil

Çağın değişimi, teknolojinin gelişmesi, Z Kuşağı’nın ilgisini çekmek, dünyayı sararak 2 yıldır devam eden ve hiç bitmeyecek gibi görünen Covid-19 pandemisinden dolayı son yıllarda futbolda kurallar bir bir gelişiyor ve değişiyor ancak tartışmaslar hiç bitmiyor.

Bunun en son örnekleri, ‘VAR’ (Video Assistant Referee-Video Yardımcı Hakem), ‘Elle Oynamalar’daki vücudun doğal pozisyonu konusu ve ‘5 oyuncu değişikliği’ vs. olurken ‘Gol Çizgisi Tek Teknolojisi’ de yolda geliyor.

Ancak FIFA şimdi de, futbolun doğasını tamamen bozmanın ve futbolu futbol olmaktan çıkarmanın peşine düştü.

Futbolun kimyasını bozarak bunu sadece bir şova dönüştürmek isteyen FIFA, dünyanın en çok takip edilen, sevilen ve izleyicisi olan spor branşı futbolda yeni bir şeyler geliştirme veya yaratma derdinde değil.

FIFA yenilikler üretmek yerine, sadece çeşitli salon sporları ve bazı diğer branşlarındaki kurallardan esinlenirken, bu değişiklikleri hayata geçirdiği takdirde futbolun 128 yıllık tarihini ortadan kaldırmış olup ruhuna da fatiha okutacak gibi görünüyor.

İŞTE FIFA’NIN DÜŞÜNDÜĞÜ KÖKLÜ DEĞİŞİKLİKLER

Son yıllarda futbol oyun kurallarında yapılan birçok değişikliğin ardından FIFA (Uluslararası Futbol Federasyonları Birliği), oyunu kökten değiştirebilecek yeniliklere hazırlanıyor.

30’AR DAKİKALIK DEVRELER

FIFA’nın 45 dakikalık devreleri 30’ar dakikaya düşürme planı yeniliklerden en çok dikkat çekenlerden. Z Kuşağı’nın uzun maçlar izlemek istememesi nedeniyle son dönemde dillendirilen maçları kısaltma fikrinin, 30’ar dakikalık 2 devreyle 60 dakika olarak hayata geçirilmesi planlanıyor.

TOP DURUNCA SÜRE DURACAK

Maçlar 60 dakikaya indirilirken, basketbol ve futsal gibi sporlarda da uygulanan, topun durması durumunda sürenin de durması planı hayata geçirilecek. Bununla birlikte oyunun daha hızlanması planlanıyor.

SINIRSIZ OYUNCU DEĞİŞİKLİĞİ

Koronavirüs ile birlikte 3’ten 5’e çıkarılan oyuncu değişikliği, basketboldaki gibi sınırsız duruma getirilecek. Teknik direktörlerin yapacağı hamlelerle oyuna daha çok katkı sağlamasının hedeflendiği değişiklikle, birçok farklı oyuncunun da süre almasının sağlanacağı belirtiliyor.

TAÇLAR AYAKLA KULLANILACAK

Futbolda oyuncuların topu elle oyuna soktuğu taç atışlarının da artık ayakla yapılması gündemde. Böylece taçların da daha tehlikeli pozisyonlar yaratmak için kullanılabileceği ve rakiplerin de topu taca atmaktan çekinebileceği belirtiliyor.

SARI KART, 5 DAKİKA

Bir diğer köklü değişiklik ise sarı kartlarda gerçekleşebilir. Hentbol ve Buz Hokeyi’ndeki “geçici ceza” futbola da geliyor. Sarı kart gören oyuncu, 5 dakika oyun dışında kaldıktan sonra oyuna geri dönecek.

FIFA TESTLERE BAŞLADI

Yapılması planlanan değişiklikler, genç takım kategorilerindeki turnuvalarda denenmeye başladı. FIFA’nın bu değişiklikleri fazla zaman geçmeden hayata geçirmek istediği kaydediliyor.

FIFA’YA BİR ÖNERİ DE BİZDEN

Eğer ki bu düşünceler hayata geçecekse Gıynık Spor olarak bizde FIFA’ya bir katkıda bulunmak istiyoruz ve bir yenilik önerisi de biz yapmak istiyoruz. Madem futbolu futbol olmaktan çıkartıp diğer spor branşlarının kurallarıyla yönetmek istiyorsunuz, bizim önerimiz de sizinkilere ek olarak bari ceza alanı dışından atılan gollerin de basketboldaki 3 sayılık atış gibi 2 gol sayılması iyi fikir olabilir. Takımlar böylece maçlarda 1-0’a yatmayarak 2 gol sayılabilecek ceza alanı dışından ve uzak mesafeden şut denemeleriyle daha heyecanlı, keyifli ve ofansif bir seyir görülebilir.

Diğer Haberler

Başa dön tuşu